[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
難唔難有幾個因素:
1. 你用既線難唔難處理
2. 個插頭難唔難焊
3. 你焊功有幾好
4. 工具齊唔齊

通常d線就咁用拆線鉗拆線芯個線皮就用得。有d線好似wireworld,線芯個皮比較特別,要用火燒一燒個皮再且出黎先可以露d電線出黎。呢類就難做d,要買多少少線練習下。

有d頭e.g. pentaconn ear 4.4就難焊過一般3.5頭,不過有巴打講過有d 4.4頭好焊d,可以搵下

買料個時要注意下個頭可以fit到咩直徑既線,你買粗線但插唔入個線頭咁就冇用

焊功就練返黎,工具最基本要有:
1. 拆線鉗
2. 防靜電尖鑷
3. 吸錫泵
4. 錫線
5. soldering helping hands
6. 辣雞
[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(27)
https://lih.kg/2397759

大半個post都講緊koss 入面搵到唔少巴打嘅聽感

利申我都訂左
都有D幼D既 係預for大耳牛
想做4 pin xlr to 3.5 x2
gotham 11001, canare L-4e6s /4e5c 呢D5,6mm內都接受到
線材選擇方面英文forum都好似無乜資料

XLR頭簡單啦 4芯對4pin 但唔知焊耳機端果陣 左右聲道係咪都要跟番3.5果左右聲道咁焊 定其實事旦左右一邊都得
要koss又唔要入門質素就esp95x/esp950
end game 級就三寶

當可以戴住kph30i clear十幾個鐘唔除低,用黎聽歌又正,已經好難講抵唔抵
對於聽得多機既巴打,kph30i/kph30i clear會係一個新世界
否則對於其他用家,佢可能係一抵玩入門headphone
係「抵玩」,定「值得玩」?

呢個係心態問題
koss個價值好視乎你經驗
講到尾,咁平,盲追都唔會痛
買完先諗啦
插headphone個邊3.5焊就唔難,但我到而家都唔知點駁每係
駁法同一般2 channel 3.5頭會唔同
巴打仲要睇下你個條跟機headphone線,插headphone個邊3.5係TRS定TS
最好用個電錶試下插headphone個邊3.5邊個位係ground,邊個位係signal
有呢個資訊,你做線個時就可以:
1. L+/R+ 駁去 3.5mm signal pin
2. L-/R- 駁去 3.5mm ground pins (睇你跟機線係點,有d TRS頭會用2個ground, 有d用一個ground)
我可以好肯定咁講 煲開咗既koss質素高過千零蚊iem 二千零大部分都打唔過koss
講質素 koss 個音場 定位 個啲未必比到你
但係調音好正+戴得舒服 已經夠endgame
我覺得kph30i clear可以比得上d 一千以內over ear headphone
on-ear同over ear比有咩特別
kph30i clear係唔係koss最好個款?
是咪amazon買?
我覺得over ear 個結象大過on ear

ksc75冇試過,不過有幾個巴打買左覺得好,應該係最注重高頻個隻
kph30i clear走平衡路線
porta pro就變bass head

amazon 同官網都有賣
帶出街用會唔會有咩問題,例如漏音
睇落抵玩過in ear
會漏音 3隻都會
完全唔隔音,所以出街不了
同埋我覺得只有porta pro個樣出得街,ksc75都麻麻地
見大家講隻膽amp咁正都想買嚟玩下
但我用唔著啲eq
係未話佢平啲嗰隻SD-DAC63110外國都係好評?
話說森海有冇出過官方4.4mm平衡線
想粗粗地買條俾hd 25ii用
好似得HD800s有4.4線
google到有條CH 660 P
650既2針頭
應該hd25都用到
但d人話係垃圾黎
我都曾經做過條 wireworld,佢 D 線包保你做過一條之後,以後都唔想再 DIY 佢 D 線
CUT 外皮都剪到媽媽聲
Headphone 線線芯又易斷
係煩d,掌握到技巧之後就唔難

我仲有幾條wireworld線未得閒做

真係要叫聲師父呀

講開 DIY 都未得閒買返條 oyaide DC 線 DIY
用緊個條好鬼短

鴨記高X電子賣個條白色 oyaide 幾好聲
玩得越耐耳機 越會發現koss嘅魅力
一日百幾個msg
幾好,有返啲生氣
未返到之前兩日半一個新po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞