[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
巴打部機一手定二手買入?
好想試下二手馬仔高級 CD 機咩質素,但入怕光頭唔精神

睇巴打部 SA11 仲用到,睇嚟部機精神唔錯
2手我早一年度 1皮買入 抵到 但水貨黎
好精神喎我覺得 聽左咁耐 讀碟唔算慢
都老老實實播晒成隻碟冇跳黎跳去
我另外有部teac 再舊d 播播下會跳返轉頭
我買果陣未出909同埋果時我同我屋企人同房 open back 聽唔到歌 佢勁嘈
俾你攪到好想攞返部封塵嘅安橋 CD 機擺返上枱面聽歌
但呢部平價機係諗住遲 d 有時間去摩改粒鐘
Marantz光頭應該算易source到嫁喎
SACD個D

同埋S3衰極可以用USB in算
公海話今日kkbox 有無損
實測support asio同wasapi
講開光頭,其實幾時先要換?
有問題先換定過2-30年點都換一換?
好似唔錯
我成日搞唔洗KKbox係大陸公司定台灣
好似係台灣?
台灣,但係日本公司股東
股東
KKBOX  係台灣

早幾個月前我由 Spotify 轉會 kkobx,係 OK 嘅,windows 版本至少行到 asio 或 wasapi

Spotify windows 連 wasapi 都唔 support,咁多年一 D 改善都冇,要 bit perfect 的話就要用裝置行 Spotify Connect

至於 hires 或 CD quality,粗略睇過要比較新嘅歌先有(問題已經係台灣歌手)
但 MOOV CD quality 係齊過 KKBOX,希望遲 D 會有改善
https://youtu.be/gUrfWEmtph0

部琴好聲
唔睇個彈法個人會舒服d
https://youtu.be/N0NCM1ETew8
睇返d正常野定下驚先
三十年?你講一開始既Philips CD mechanism?印象中個D要換橡皮帶既多D

感覺係Marantz SA7/11個期D光頭易出問題
總之讀碟開始有問題就去搞搞佢啦
各位師兄好 小弟對耳機完全係一竅不通
想平玩入坑openback耳機 自己有Spotify, 所以想由手機或者電腦出
自己google咗一陣之後暫時睇中咗 fiio k5 pro+hd660s budget上比較冇咁肉痛唔知咁樣配搭有冇咩大問題呢?
另外都想問下平時打機可唔可以用呢啲高檔耳機output?有冇槍聲太大聲傷耳機的說法?
如果問咗啲戇鳩問題真係唔好意思
我的話同樣筆直會買ifi zen dac+hd650
打機睇戲都冇問題
已記notes
睇到師兄介紹嘅dac多一個4.4mm balanced output, balanced/unbalanced有咩分別?
推力大啲同左右聲道嘅output線路會分開,理論上會低噪啲同分離度高啲,實際上應該無咩感覺
用緊800s打war thunder

btw打左咁多年機都未試過玩到隻耳筒壞單元
放心咁玩啦
我個部係Panasonic SL-SW404,目前仲係運作正常
真係由細用到大
sundara煲左幾日唔錯唔錯, 聽Soundtrack好正
唔知係咪分析力強左 spotify變到好難聽
重過58X 但冇咁夾頭 尚算舒服
巴打係用緊PC?
尋晚係官網睇到PC下載果度寫hifi暫時適用於台灣,所以冇下載到,唔知原來都可以出到
HD6xx = HD650
買唔到HD650都可以買HD6xx

覺得HD6xx都係貴,又想直出的話可以諗HD58x

用HD800s打機 +1
仲有用W5000打機
Why not?

有冇槍聲太大聲傷耳機的說法?

主要係注意會唔會傷你聽覺多d,唔好長期聽好大聲
headphone燒左可以去整,聽覺受損就一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞