[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
同咩對比? 我覺得delta sigma黎講chord都算數碼味少

琴日到手,到今日都冇乜機會詳細試,簡單講下而家情況

SD-DAC63115
之前VicF巴打見煩冇拆支膽,我就好有興趣試下,結果VicF巴打幫自己慳唔少時間,因為真係唔易搞

朋友話新機個膽座會好緊,呢部機個膽座的確好緊
拆膽罩之後,左右左右咁慢慢拉支膽出黎。個位置好唔就手,結果我要十分鐘先拉到出黎

朋友順手check到膽係呢支12AU7
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.47.3d8b2799timCtI&id=971248699&ns=1&abbucket=4#detail

拆完想插返入去,結果更加唔就手
佢個位太fit,好似冇預人換膽咁
支膽要打斜先入到個座,但係又發唔到力,插極要極唔入,仲整彎兩隻腳
於是我把心一橫,拆堆底板出黎先搞,的確係好少少
又再用多我半個鐘先塞返到入膽座

拆個機殼就冇乜難度,首先將所有VR帽比d力拔起,起左VR用黎固定個d六角介指
拆膽罩,拆埋前板、背板個d六角螺絲就可以將個殼分拆
部DAC有兩塊PCB,而膽座係連位底個塊PCB

聲方面,推得到d機個時整體唔錯
我唔當佢係aeron c101咁正價賣3千,只當佢係千幾蚊有膽DAC睇,係OK,不過都係zen dac 抵d
有膽味暖聲,不過推力細,bass控制得唔好,分析力唔係好得
headphone除左kph30i之外,用W5000, esw990H試
夾W5000雖然冇dac1001厚聲,不過有小小甜味,特別係d拍手聲好爽
不過可能係推力唔夠(我估係current唔夠),有少少亂,而推kph30i同ews990H都冇呢個問題
推ews990H就分析力唔夠,個bass控制唔到而有d boom,bass結象大舊
既然係咁,就搵d iem 試下先
推FW1800,bass推到夠力,不過分析力就麻麻,不過人聲有返d膽味係冇咁dry
聽下 pop e.g. 鄭中基 《玩咗先至瞓》,個人聲夾起上黎好正

用ie800去試就夾得好好
比FW1800厚,冇咁暖但好溫柔,好甜
得益於ie800本身良好分析力,亦冇好似FW1800同W5000咁覺得太亂(雖然都係有d轟)
bass雖然都係boom同大舊,不過下潛就幾好
總算對佢有返d信心

目前夾得最好都係kph30i clear,一開箱插kph30i clear個時覺得好似聽over head咁
不過留返聽日連埋kph30i再詳細講

裝driver 記住stop 防毒

另外用ie800個時或kph30i clear者聽d高動態/複雜歌個時支膽成日閃紫光,朋友估似支膽本身封得咁好,漏左氣入去

而家諗返kph30i 有80 ohm,可能呢部機唔適合推太低阻抗野
聽日用HD58x同HD600試下先
ifi zen signature set推HD650係點?
簡單黎講就係開左6xx 加xspace 調音之後
650會變成雜食耳機
可以用黎聽中至快速既流行樂

計返匯率我依邊賣緊大慨只係4000蚊港紙
就可以做到水準之上既三頻表現(依個價位)
DAC AMP分體
再送2個ipower x 加條平衡過機線
絕對已經係物超所值
我對佢隻 headphone amp 有興趣

巴打想問zen can 6xx 扭盡個 volume 有冇底燥?有冇試過?

我有隻舊款 nano iCan 有底燥

如果佢新一代產品改善咗勁想入手

開loudness 會好啲,DT880pro 同 AKG 612pro 我又覺得OK,同意最正係駁kph30i clear 豆腐乾價錢去到燒鵝脾味道

而家用嚟當2CH做前級解碼,訊源今日改為RPI板腦行Volumio,直接認到

此DAC AMP combo用途廣泛,相當唔錯
完全冇 ipower x幫到手
係扭volume時會有dd好細既電流聲
依個就可能關我m1 macbook駁緊既廢hub事
ipower x真係有用?有咩改善咗?
With crème de la crème components and tech, the iFi iPower X deep cleans the background noise created in your mains power. Can now be used with a wider variety of equipment.

黎至官網
不過剛剛試過開最大gain再扭到1點開似係有少少底噪既
但應該完全冇機會用到
650 +6db扭到10點11點已經夠晒
我都係成部馬仔sacd機放係mon下面 再駁部smsl既thx 聽耳牛其實呢d機幾抵玩
大廠 二手又唔貴
DT880pro、AKG 612pro都係>100ohm阻抗
似乎進一步支持我個諗法
睇黎推HD58x, HD600會有d希望
sp200出個時有巴打中伏,收到部大noise機,唔記得最後點處理
部機玩多幾日唔同,支大陸膽進入狀態好慢,可能需要時間「煲」,最初聽高音部份係「光亮」嗰種,唔意外,我諗家吓我用咗有過百粒鐘,就冇咁亮,柔和咗
琴日我開足十幾個鐘之後先正式試,唔知係唔係咁令佢表現差d
正路唔會,我以前玩膽機2CH,根據我用膽機經驗,通常咩膽都好,包括EL34, KT88呢啲大膽,6J1, 12AU7, 12AX7各種,大概用到部機過100粒鐘,支膽先會穩定落嚟,幾乎咩嘢牌子都係咁上下

你覺得推得唔好嘅用部機一段時間,say 2個月,再駁嚟聽吓或者感覺唔同
會唔會試下夾800S
提一提如果用Syba DAC駁Kanto YU,要有條3.5 to RCA先得

唔該晒巴打

睇嚟我對 700 應該夠晒力

聽日出糧睇下點先

電方面我諗住用 LPS 餵佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞