突發!!英西意12支球隊 準備自組歐洲超級聯賽

986 回覆
241 Like 45 Dislike
講真哂氣啦
除左波圖
有幾多隊真係underdog踢到拎歐聯?
依家係15隊固定,5隊qualifying
睇哂先屌啦
同埋uefa本身改制歐聯果個咪仲on9
咪係,搵香港啲街場球證上應該仲好睇
呢度討論緊嘅人咪香港人
咪又係出局
想攪得成,挫下uefa,fifa班濕9既銳氣
雖然成事機會微只係講數有段,但如果兩邊去到最盡,我覺得大球會有edge,點解?

1)本土足總ban哂本地班霸例如英超big6,英超仲搵邊個睇?英國本地會會照睇,因有個市既球迷,但海外收皮,轉播費大減

2)esl取代uefa,其實呢一樣野外界唔係一面例反對,因uefa貪心得黎,制作唔見得有好高質素,加上歐戰唔少人想睇重要matchup,會有部份球迷受落

3)國家隊影響最深最難解決,但當大球會企硬,出糧既老細都係球會,唔係fifa,而世界杯歐國杯少左球星參加,轉播費都會減少,fifa唔係冇受傷

所以當本地足總,fifa口風轉時,就係uefa收皮時
咪扮識啦
02-03 車狗歐協盃外圍賽數比挪威隊出局
開善堂咩 大球會又無損失咩 咪玩啦
仲有新整嗰個歐國聯
歐聯果段係錯左少少,但係事實上係油王入主之前車仔已經有歐聯資格,無歐聯資格油王唔會入主,車仔亦都唔係第一年打歐洲賽
你都on9
依家錢係老細出
權就uefa同賽會拎哂
邊有得咁比
歐超聯個個禮拜都踢喎
你班球員頂得順全季都一周雙賽
本身uefa改制歐聯
都係踢多左比賽
計埋本土賽,一樣係長期一週雙賽
你問得1周雙賽呢個問題
點解唔屌左uefa先?
只係想睇好波姐

各國UEFA, 足總收皮關我鬼事,只係吸血鬼
所以你為左uefa收皮要英西意細球會同歐洲次級聯賽陪葬
然後15間球會(既老闆)肚滿腸肥
加返個加入條件咪得囉,唔洗嘈
即係你為左英西意細球會同歐洲次級聯賽
突然間又同意1周雙賽冇問題?
我無咁講過
屌uefa同屌歐超有咩衝突
兩舊都係屎所以我要屌左uefa先?
你反uefa太多比賽所以要搵另一個霸權嚟replace
但事實佢地就係打算圍爐 自己賺錢
樓主pin左個舊野就係人地唔撚滿意你改制
同埋如果咁講傳統 當初歐聯都係大球會圍爐開始發展到今日咁
大不了重新loop多次
都係錢問題,賺得起實有方法入
老實講依家商業足球
球會根本上係一盤生意
老細始終係想賺錢
我都好佩服畢爾包堅持剩係靠本地巴斯克球員都可以keep住有唔錯嘅成績
但係歐洲頂級聯賽有幾多隊重用本地球員/自家青訓而有畢爾包嘅實力?
計埋阿積士,加埋5隊都唔知有冇

中下游球隊有好成績冇錯係好勵志
李城攞英超都好令人興奮
但係結果就係大部份中下游球隊下一季踢歐洲賽賺錢
要兼顧盃賽結果連上季聯賽嘅成績都keep唔返
而格硬擴軍備戰歐洲賽又冇好成績
自然要賣主力填數
當然中下游球隊就冇牙力留一線球員
連人工都畀唔起
例子有當年列斯聯,重返英超後嘅修咸頓,奪冠嘅李城,仲有摩納哥阿積士等等
有邊隊唔係一有好成績就畀人拆骨?
有邊個老細會嫌錢腥企硬唔賣?
球員賣到好價錢
就算係阿仙奴呢啲大球會咪又係要放人賺錢

仲未計商業足球下
大把老細都唔係有心搞好隊波
衰嘅就好似找卡數老細咁直頭搞死隊波
或者好似摩納哥咁畀油王玩一兩季變condom
成班油王買球會當係買玩具咁無限金錢

傳統豪門唔搵機會賺錢你養埋班球星呀
武肺搞到連大球會都頂唔住冇錢出糧找轉會費還錢
憑咩叫大球會養埋班中下游
生意嚟架咋家下有親呀
都話囉有冇人係買英超睇係睇錫菲聯
啲有錢球會既bargain power就係呢度咋嘛 點解我要分啲錢比同一個league但冇fans睇既球會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞