突發!!英西意12支球隊 準備自組歐洲超級聯賽

986 回覆
241 Like 45 Dislike
"It's a criminal act against football fans in this country." 🤬
Gary Neville is furious with the big six clubs signing up to the 'European Super League'

https://www.facebook.com/footballdaily/videos/505006017547166
https://www.facebook.com/10911153761/posts/10159279073218762/

加利佬講晒點解英國球迷咁反
下面comment慢慢睇
班主心諗班19球迷杯葛一陣咪又係入返場
no.原因係g14
g14 一早想搞
但後尾解散左
但因為當時間間球會都有錢
依家係間間都仆街
意甲西甲不知幾想搞
因為帶頭果個係皇馬
twitter見到,大多數都係反
Fifa 比卡塔爾搞世界杯已經夠on9
都唔知收左幾多錢
雖然我係反歐超聯
依家係文化大清洗
足球係大部分歐洲人嘅精神寄託

先有個所謂嘅疫情摧毀球壇嘅主要收入
見你死唔晒就再整多招

革命?大球會咁多年嚟賺唔夠?
你見唔見自由黨話要搞革命?
NBA個生態同歐洲足球生態完全唔同
唔可以咁樣去比較

NBA 有 NBA draft
一隊球會個年打到最差就有一個抽未來球星既機會
可以慢慢育成成為真正球星 eg Murray Jokic

但歐洲足球冇draft呢樣野
就算呢個新league成立都唔可能有draft
NBA有draft係因為有NCAA呢個平台
歐洲足球就係自家青訓 但青訓個問題係可能10年先出幾個球星 所以好難做到NBA球隊咁

就算好似NBA咁set salary cap
都唔會間間球會用盡salary cap
情況只會係好似psg咁
無錯.係仆街
係自私.但依家係各個國家既大球會都唔得
就真係要考慮

你有冇考慮過連傳統曼.皇.巴.拜
都全部無收入.全部負債時
個問題係幾咁嚴重
所以咪係錢嘅問題

以前經濟好咪唔出聲囉
武肺搞到全球經濟衰退,搞到大球會都蝕錢,咪搞壇歐超聯出嚟囉
搞完會唔會好少人睇架 d球迷咁唔buy 想賺大錢既意念咁咪倒轉曬
連曼.皇.巴拜間間都無收入
細既又會好幾多.更加唔好講意甲
最終只會由油王.鏝巴車呢d不停放錢愈拉愈遠

個財政公平早就死撚左
屌你老母 討論下都比你嘈
係咪吹兩句都要比你管呀仆街
唔撚想見到我講嘢咪block撚咗我囉

真係戇撚鳩
多蒙特都負債過億
德甲唔係冇得join咩
搞得成最終都會join
我都明無draft 呢樣野。但起碼有salary cap 個差距會比依家細左,咁當然取決於salary cap set 到幾高

所以其實要等多d 細節公佈出黎先可以討論

ps 金塊fans 同arsenal fans
唔buy到最後又入返場睇就好笑
佢地心態始終認為
我同你咁高咁大
大家平分無咁嬲
我同你隊中下遊分錢
我自己都無收入.仲要同你分錢
人係自私好理解
如果球迷知道唔搞就等破產收皮成個球會冇晒,可能最後應該會開綠燈嘅
咁佢就太睇少歐洲佬
我啲歐洲friend因環保問題大學時去麥記抗議
然後真係可以成世唔食老麥
都唔關全球經濟衰退事
其實各國印錢頂之下
經濟都唔算好差

而係成年幾無門票收入
無球場賣食物賣啤酒賣紀念品收入
淨係靠贊助同直播費好難頂
誰大誰惡誰正確
班主敢簽就肯定係貪入場費果3 4億歐羅

最終應該都係想施壓,迫歐洲成個聯賽同歐冠改革
錢 VS 錢買唔到嘅嘢
後者包括:球會歷史 + 城市凝聚力 + 贏波贏冠軍嘅自豪、優越感 + 球會恩怨競爭 + 以弱勝強嘅爆冷賽果等等)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞