突發!!英西意12支球隊 準備自組歐洲超級聯賽

986 回覆
241 Like 45 Dislike
我估皇馬 曼聯 巴塞呢啲有好勁fans base
簡單啲講係 自己搵錢自己洗

唔似曼城psg 車路士呢堆 靠班主自己銀包出錢
睇個樣係分拆做兩邊
好似NBA 咁東西岸
基本上睇落係完全將NBA 搬過歐洲咁...
唔好啦... 會悶死....
How Uefa's 'Swiss system' might work

First used in a Zurich chess tournament over a century ago, the 'Swiss system' has rarely featured in elite sport - but that could change if Uefa agrees a radical shake-up of the Champions League group stages.

The new system would see 32 or 36 teams placed in one league, each playing 10 games against teams seeded in four different pots. The top 16 teams would then advance to the knockout stages.

The format is yet to be agreed and finalised, but it is thought that the teams ranked from 17th to 24th would drop into the Europa League.
Positions in the table may also affect seeding for the last-16, with the top-ranked side playing the team in 16th place, and so on.

https://www.theguardian.com/football/2021/apr/16/champions-league-new-36-team-format-set-for-uefa-approval-on-monday
到時摩根玩幾年唔玩就好笑
本來每個國家都係頂級聯賽
咁樣一搞全部降格,仲有咩人睇
仲有日匪都係
香川狗個d 為左國家隊席位而點都要旅歐
西乙都照踢
12隊勁旅咁樣圍內互踢,其實觀眾好快睇到厭
btw見到支那国米就反胃
左膠要各州輪住攪先攪出壇大頭佛
你講到球會比賽唔會整傷球員咁
其實國家隊比賽強度低咁多 已經好少會令到球員傷出
唔好見利雲傷就放大黎講
平時好多球員都係扮傷提早退隊避左d例行公事

同埋fifa有比返補貼 如果係世盃決賽週有球員傷左 會比返錢球會

一句講晒 唔係你ge國家 你就梗係唔care

如果香港隊有外流球員扮傷唔返黎踢港隊比賽
咪又屌到佢地飛起
歐聯佢地一年都未必對到一次
咁咪等於d人成日講ge組隊港隊踢中超
然後平時港超用黎練兵 揀人
阿塞拜疆根本係亞洲國家嚟
足球本身就係草根運動(講緊fans base)
搞呢個聯賽就破壞左呢種特質
最大股東唔會係投資者?可能51%球迷會
真係咁搞就唔睇車啦 肯定仲有playoff
反正球會有錢賺就得 多我一個球迷唔多
猶太狗真係人類毒瘤黎
幾多貢獻都好 格衰抵比人歧視
咩格拉沙 利維 高安基
唔理有冇playoff
根本冇降班ge制度就好on9
超級聯賽講左接近20年
其實歐國聯都係每兩年踢6場波
有幾大負荷?
對於一流國家隊
佢地當友誼賽踢 唔會揀晒d最強人腳
對於二、三級國家隊 呢個係一個好機會比佢地同同級對手較技
如果亞洲有亞國聯
香港隊就唔洗成年都冇一場主場波踢下

我反而覺得取消晒d聯賽盃 (法國都取消左)
cut淨一個盃
同埋所有頂級聯賽好似德甲減至18隊最好
一季起碼踢少5場波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞