突發!!英西意12支球隊 準備自組歐洲超級聯賽

986 回覆
241 Like 45 Dislike
英超西甲 law

同埋多數唔設升降, 想加入要申請

類似美國 NFL NBA 個類
米蘭今屆排緊第二,歐霸打獌都唔係輸好多
佢點會wfc啊 上年仲怨婦緊講基奧特唔夠佢好
根本就係美式運動文化鬥歐洲運動文化
反對佩狗做主席
屌啦星啲美國佬死開啲啦
呢壇嘢完全破壞足球觀賞性同多樣性,站在球迷想睇好波嘅角度點可以唔反
我覺得如果真係歐超聯
咁可能要好似nba咁玩限工資
都預左唔打返各自聯賽
人哋講明ban 你本土賽
彈出彈入你踢空氣?
對外國球迷嚟講,足球主要for娛樂,覺得所有野都係為錢

但對當地人特別英國呢啲傳統足球國家唔完全係咁,足球係有其他價值
傳統嚟講足球係代表勞工階層嘅運動,一個球會係代表一個城市/一個town去比賽,去團結同一個地方嘅人
同國內入面其他地區嘅"workers"代表競技切磋,贏到波就可以串下隔離埠,笑鳩隔離村
勁到去同歐洲其他地區比賽贏埋就再威啲

當然去到現代商業足球我唔知呢啲價值仲有幾多,但係對當地人嚟講依然重要

我知錢係唔會嫌多,但係搵少啲係唔使死嘅
你班老細搵幾多當地球迷都唔會有錢分,淨係知你班有錢佬圍威喂破壞緊足球競技

反UEFA唔代表要撐呢壇野掛
ON9

一場過 NFL 最好睇
勁反感美式運動文化
遲啲可能學埋啲咩time out 然後無啦啦有啦啦隊跳舞好似NBA nfl
支持
屌你老味好玩唔玩玩嗰隻最撚濕鳩嘅賽制
ban咪ban
睇下邊個損失
fifa搞既.你吹得脤咩
都預左到時大家都唔打各自聯賽
咪好似nba咁.仲可能可以為公平
整埋限工資
英國歐洲FA出左聲明反對
人地冇話要退本地賽
係班FA冇錢分反枱踢走你炸
班FA咁陰濕都有人撐
有時睇強隊俾弱隊折磨失下分
中游爭扎都係樂趣黎
個super cup冇哂呢啲
Arsenal 熱刺又奇怪會support呢樣嘢
而家睇佢哋都係當睇中游隊爭扎
佢哋入super cup 包保頭幾年都要做榜尾
仲點引到勁人黎踢同邊有人睇
英超 big6 入左新聯梗係唔再打本土賽啦,
講緊D入唔到嘅球隊
都係果句 政府ban你入境 封你場
搞埋啲濕鳩 all-star game cap水 成班喺到hea打 搞到嘉年華咁撚樣 冇哂足球嘅魅力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞