突發!!英西意12支球隊 準備自組歐洲超級聯賽

986 回覆
241 Like 45 Dislike
熱刺 阿仙奴踢得咁屎都可以自動當選
學美國大聯盟敢 圍威喂 唔好睇囉 完全無競爭性
歐聯好睇在中小型班 聯賽踢得好可以去挑機
依家12隊變左老屎忽
踢鳩波都有錢分 無興趣睇囉
當地big 6球迷都屌到仆街
你咪屌鳩埋佢地囉

記得話 作為一個遠東香港球迷
我覺得你地根本唔明足球 扮清高
其實實NBA嗰套salary cap有冇得諗
至少冇咁金錢足球
擺明係2024 uefa改革加多幾隊入去歐聯玩,大球會個餅分小左,錢分小左之餘,仲要打多成倍賽事,元氣大傷,搞到要應付多條戰線既球會係本土賽有機會比中遊偷雞
呢個就係大球會最唔想出現既結果
憑佢惡過共產黨
Uefa 改變歐聯賽制又有冇諗過大球會先?一年要佢地踢多幾場歐戰對d google隊,大球會心諗還掂都打點解唔打反大球會,大球會係要搵錢,但都要你uefa on9比借口佢地搞姐
啲球證咁垃圾,事旦街場執個都差唔多啦
rugby英超有salary cap 就係唔想商業掛帥
結果搞到競爭力愈嚟愈差 打歐冠唔夠top 14球會爭
true
你一搞就要成個歐洲搞先公平
但歐洲內部差距咁大根本唔現實
有幾多年係中小型班係可以入4強?
不過我同意中型班同班球員係小左好多機會
不如加到30隊,甲組16隊固定,4隊邀請,乙組就10隊,頭4隊最後踢playoff 升1隊上去,甲組16隊固定排最後果隊要降班
不過又會分小左錢
其實經濟唔好,大球會分多少少錢比細球會有咩問題
唔通想佢地摺埋咩
都係短期姐
你當我李斯特城冇到?
歐聯變曬質
本來就只係強強對旅
而家變左個小型聯賽咁
要打多幾隊垃圾隊
仲要分埋錢俾佢地
足球fanbase全世界都係 同欖球無得比
問題係金錢足球元兇係大球會過度擴張 俾天價簽人 出天價薪酬 賺埋唔夠還債就拉埋成個聯賽落水 要球迷球員草根球會埋單
created by the poor, stolen from the rich
會唔會ban 轉播
咁十幾年前有冇大球星想加盟熱刺
都係佢地入到歐聯先俾人叫big 6
本身得big 4咋
如果十年前big 4就自組super league
熱刺仲會唔會崛起?

依家李城愛華頓都有潛力做下一隊熱刺
做下一隊Big X

佢地依家就係扼殺咗個機會
點會呀
識組軍、抽到靚波
速龍騎士細隊都贏到final
最簡單個例子咪拳擊
參加職業就無得代表國家打奧運

但有料嘅個個都去打職業
你有錢會唔會分比人?
足球本身就係汰弱留強架啦
做唔住咪摺埋佢囉
其實全世界所有地方都係咁架啦,有錢要交多d稅,有咩問題
咁super league每年開賽前極返個外卡挑戰賽,贏嘅嗰隊可以入黎玩一年咁

至少唔會魚腩都入哂黎
咁打咗成季既成績咪無用
以後唔使爭前四
一見榜首拋離十幾分 就可以hea到完季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞