(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 2

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
配鏡唔係睇番自己現場試ga 咩, 驗眼係參考度數

屌, blame the victim

收左幾錢做打手

我試過十間有九間都唔會係同poly一樣度數 但最後都係叫鋪頭跟返poly算
咁新黑變返之前舊鋪無視光師可能仲好
Hoya vg算勁
就算你係咁踩低人地間鋪都唔等於可以抬高自己間鋪

替間姐

咪又係眼鏡佬

試都冇試就反
人地個牌有寫自己幾號視光師嫁 有冇料都有data prove

仲試
中伏中到咁,以後唔會去新黑啦

唔好成日覺得我9up
而家上圖

新黑單

poly 驗眼

差咁撚遠
唔好去驗眼咪得
買架同配鏡的都覺得冇問題
唔知係咪我OUTDATE 左

我以為一間眼鏡鋪基本驗眼要得
就算你係咁踩低人地間鋪都唔等於可以抬高自己間鋪

算啦,實話實說,

咁都叫踩
方便啲人配鏡掛
但我都係係佢度買架,再拎去第個巴打度配

咁講啦,
買眼鏡最抵買一定係日本買,有時間又唔怕煩可以係日本配埋鏡。上樂天買+配鏡都係一個方法,但冇得試。

香港想買得平就去新黑/其他細鋪, 想有較好服務就去上目/vc嗰啲啦
各有各睇法啦
我都中過驗眼伏
所以唔會建議人係佢度驗眼。
但單就買眼鏡+配鏡+校眼鏡而言
新黑係冇問題。
就算拎戴開嗰副去照配鏡都可以好舒服
我第一副手造鏡都係咁。

不過而家都愈黎愈多鋪賣手造眼鏡, 可能有啲滄海遺珠都唔定
利申
我冇踩過其他人

我只係想表達
會有客人認為一間眼鏡鋪唔去驗眼就得好新奇
其實眼鏡鋪願意從客人角度出發已經ok
冇問題
呢隻勁好款
到頭來咪又係叫人上你度驗+買
我都係想表達 唔係個個買次眼鏡都要驗眼
買開眼鏡嘅跟番戴緊嗰副去配鏡係好平常嘅事
帶左好耐con, 終於頂唔順去配左副USH 好心急想快d攞
Ush都幾冷門
想試下999.9 個逆r較係咪真係咁舒服
其實去邊間都冇所謂
自己㨂

有巴打話要服務去上目
點解
我真心拜服kelvin

有料

有牌

有熱誠

我目標都係做另一間上目
即係 而家既yuichi Toyama
邊到有得較架 去過啲舖頭 話唔係佢地賣唔較
咁你喺邊配

係旅行個陣配左副jims
Jins 聖誕出左隻特別版勁靚
請問Poly驗眼服務大約幾錢...?

事關之前係日本配左人生第一副
配鏡個時佢建議我配淺少少
話對隻眼好d
點知而家係地鐵坐低再望對面塊車站牌
係睇唔清楚d字...
所以想重新配過

另外係個鼻托好鬆
暫時都係用nerdwax頂住

高登視光師係咪有調較服務?
驗完眼上黎配鏡幫手較埋眼鏡得唔得
Polyu 600, 搵Student就250
有少少混亂
之前都聽過人地有間poly驗眼好
我自己google就google到polyvision
但追post見到樓上個巴打係polyu驗
我先知原來polyu都有得驗...

安全起見係咪去polyu好d
我雖然只係幫襯過上目 VC 新黑,每間都買過3款以上,但我覺得VC服務最好,上目同新黑差唔多
student既意思係
指緊係poly仲讀緊既準視光師?
suppose都係用機驗?...其實分別大唔大?
Sure
今日先幫個巴打解決左個問題
佢話睇野會好暈
跟住我發現隻鏡有問題
點知左右調轉
即時解決
竟然係vc🤪
Poly vision 是私人機構

我會推薦
1. 理工大學校園內眼科視光學診所學生視光師
2.元朗或石硤尾盲人輔導會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞