(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 2

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
斜度 調較 度高都須要逐副調整
配鏡我連蔡記都有
服務同價錢都ok, 唔驗眼就得。 上去試眼鏡一流
一間眼鏡鋪我會expect識調較眼鏡同驗眼
較眼鏡我又覺得佢有問題
配鏡佢都有平
你可以拎副舊鏡去照配
斜度 調較 度高都須要逐副調整
配鏡我連蔡記都有

但佢賣得平都係事實
各有各好啦
今日去新黑配左副
D服務態度都唔係你地講嘅咁差姐
但我唔記得問巴打係咪有平
配左咩呀巴打
yp benny,第一次戴手造

當初又話yp 乜乜七七 手工唔好,所以唔賣YP

我第一副手作都係比左佢,你睇路啦
你由舊登狙擊佢狙擊到而家
除左新黑都未試過係其他香港其他眼鏡店買眼鏡 又真係唔覺新黑差
但唔好係佢度驗眼就真嘅

因為而家副越前國明明幾靚

自己幾鐘意,但又唔fit 身,惟有閒置左係到

心有不甘

當時仲話會炒q左個驗眼佬,結果面家都仲係到
除左新黑都未試過係其他香港其他眼鏡店買眼鏡 又真係唔覺新黑差
但唔好係佢度驗眼就真嘅
服務同價錢都ok, 唔驗眼就得。 上去試眼鏡一流
一間眼鏡鋪我會expect識調較眼鏡同驗眼
較眼鏡我又覺得佢有問題
配鏡佢都有平
你可以拎副舊鏡去照配

散光,遠視,近視,樣樣錯,可以摺埋收皮啦
native sons 都幾貴下

我係vc 上左副native sons orwell
淨架都要4k 幾

想問係vc標得高,定而個牌子本身定位係較貴?
日本應該賣49000yen 左右,around 3400到
上個月搵friend 買左 Native son Kowalski (右下

做工都唔錯, 35000 yen, 扣左稅2400港紙到

orwell 49000 yen?

bro 去邊間配鏡
應該44000 yen 先啱
http://internationalglasses.com/brand/native_sons/orwell_spazzle_optical/
都係搵自己相熟既眼鏡舖整, so far 配個3副都無咩問題
其實配鏡我唔覺得係問題
你識人係可以配得好平
點較眼鏡就真係好重要喇
日本仔啲較架功力好好
無意得罪 但會唔會鏡架本身夾唔到你頭/面形?
有啲個鏡臂唔夠長/鼻托隻腳唔夠長就好似點較都唔舒服咁
Bj classic鏡臂得145, masunaga 個鼻托隻腳又太短搞到好貼面 呢啲都只可以惟我同佢地無緣
最近要溝通到
基本上你話要較佢地就識較
而且對比番又平啲
睇款
我而家先知越前國可以平過日本
越前國係咪賣左盤? 以前model number 同而家好似唔同左
配左咩呀巴打
yp benny,第一次戴手造

當初又話yp 乜乜七七 手工唔好,所以唔賣YP

我第一副手作都係比左佢,你睇路啦
但唔好係佢度驗眼就真嘅

因為而家副越前國明明幾靚

自己幾鐘意,但又唔fit 身,惟有閒置左係到

心有不甘

當時仲話會炒q左個驗眼佬,結果面家都仲係到
無意得罪 但會唔會鏡架本身夾唔到你頭/面形?
有啲個鏡臂唔夠長/鼻托隻腳唔夠長就好似點較都唔舒服咁
Bj classic鏡臂得145, masunaga 個鼻托隻腳又太短搞到好貼面 呢啲都只可以惟我同佢地無緣

根本較反兩邊框平衡高度都較唔到

我都唔係高要求
工藝高左
以前叫tse tse
邊到有得較架 去過啲舖頭 話唔係佢地賣唔較
咁你喺邊配
係倉庫見副nova幾靚 $2180
上網見樂天賣$950
不過唔知堅唔堅
買過十幾副眼鏡, 根本上網買係平好多

試過black friday 果期做大減價

DITA STATESIDE, NOMAD, UNION, UNITED 果D 全部2-3K內有交易

平時 OP 505/ MP-2 果D 都係2K 內交易, 30 週年18k金果副都係2K幾

香港DITA 要賣6,7K, OP 賣4K 真係CLS

當然你要搵埋OP ORIGINAL 1987真VINTAGE 果D 可能要貴D 同埋可能係MINT CONDITION, 但係都唔係貴好多

不過日本手造架個價係企得硬D, 日本網都未必減好多但係一定平過你香港果幾間眼鏡鋪先

鏡既出去搵眼鏡鋪配, 再唔係上網買果陣 如果賣家係實體眼鏡店再ONLINE 賣鏡既

你俾你既度數佢幫你配PRESCRIPTION LENS, 要咩牌子咩SPEC, 價錢同香港差唔多, 如果上日本網買 鏡片仲平香港好多

不過如果自己搵眼鏡鋪配, 佢地一般DECLARE 番自來架整爛唔賠

至於較架既, 你如果真係玩開眼鏡你一般都要鏡臂要屈幾入, NOSE PAD 位置高度,

其實自己黎仲好, 知道自己哂要咩位置岩自己
實體眼鏡店又點會online 買鏡

聽過有巴打上ig 店買鏡起地鐵站交收先cls
自己較架就先問下自己有冇鉗同烘爐
Dita有賣咁平我都想知是否官網
係既下次我都入
另外我自己跟足日本零售價或再平少少
鏡片我就冇乜資料係手
不過你send隻架去人地度真心一做錯都幾煩

本地上網買就自己留意啦
始終最驚假貨
買得好野就係想買堅貨
我唔反對人上網買
不過就講緊官網

我一陣share番d人買rayban中伏新聞
仲有用black Friday 來做例子又係唔公平
因為香港都有時88會做crazy sale
D rayban 架3折
DITA 果陣係MR.PORTER 定唔知邊個外國都出名既FASHION 網

DITA 果陣咁平就真係BLACK FRIDAY, 但係網上平時都係3K幾姐, 咁當然係retail seller 而唔係你所指既官網啦, 但係想指出retail seller 都可以賣真貨, 你上網識揀既一樣揀D 多正評信譽好既一樣享受到平貨, 正如你都係retail seller, 賣得平同時都可以買到真貨姐

OP 就一向做番ARD 2K 嫁啦, 唔關BLACK FRIDAY事

實體眼鏡店又點會online 買鏡

點會無可能, 爭取曝光性, 好多有實體店都會有ONLINE STORE/ SELLING 啦

日本眼鏡店JINS 都係一個好好例子既有實體眼鏡店, 亦有ONLINE STORE

唔想可以上佢官網睇睇

ONLINE STORE 根本係一個TREND 黎

你自己上日本Y拍睇下,好多SELLER 有實體店都會放上Y拍賣, 報埋鏡片價

可行性上根本無大問題....

至於鏡片車錯既 當然會煩, 因為你要寄番去拎去換, 不過一般2轉既delivery cost 都係賣家食啦,
一樣啦, 做足功課搵D好既retail seller, 售後服務都會好D

當然啦, 我絕對唔係拆你台, 你做到好價俾到好服務大家 係香港市民既福氣黎, 只係想指出網上買架都可行 同埋係其中1個OPTION黎, 當然當中風險要大家自己考慮番啦

我SO FAR買咁多副都未出過事啦, 網上假貨絕對有, 我都見過有人賣THOM BROWNE TAOBAO貨當真野賣啦, 都係果句, 揀賣家果陣小心D啦

其實有D實體店一樣有賣假野, 而網上買賣, 就算EBAY 買野, 你睇番EBAY D POLICY 好多都係FAVOR BUYER, 好多REGULATIONS 都係保障番買家, 就算買到假野都100% 退得番既, 你仲可以KEEP番件假貨TIM
當然點買係你選擇
但你問我網上賣流野機會大定鋪賣流野機會大
我諗唔洗多講
好多巴打買過肥花野都知
鋪頭賣假野唔係冇
拉人封艇
係好快兼即拉
仲有如果平時上網買3K幾?
死款就係
官網United 都700美金
仲要成日冇貨
我真心唔明成日話眼鏡貴既人真係唔好以訛傳訛
Jins 係有標5400 日圓款
但真心㨂唔落手
你落太古成zoff一轉
有d款頭都係日本價位10800日圓左右級數

配鏡冇鋪最大獲係冇調較同冇得即刻知佢有冇做歪

做錯左右你可能即知
做錯角度少少可能你戴一排先覺唔妥
呢d都係巴打得知經驗
外國可能多上網因爲購物不便
香港咁方便我就覺得網購都係贏唔到個方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞