LIHKG 箍牙集中討論區4

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
小學牙科保健比個鄧肇堅既牙醫refer去王式褀到箍牙 都差唔多十年前 嗰時已經要四萬幾,屋企人早幾年去箍已經加到六萬同埋好似已經唔收walk-in!
但我箍完就無戴過固定器 棚牙都無走位 但佢話睇到我18歲 好好人

咁細個箍,D牙可以整齊咁跟住發育嘛,真係好
想問下有無巴絲試過去大學既牙醫診所箍過牙?
價錢係咪平好多?質素o唔ok?

我嗰間around 兩萬 (唔包mok牙,
Consult免費, x ray $10)
有無巴絲打要做正顎手術

諗緊做唔做

專科? 箍左未?

專科,未上箍
我都好想個嘴收返入,原本consult同一集團嘅牙醫,佢refer睇專科,我上排牙骨突,下巴生得短

我同你地個case一樣,可能仲嚴重過你地(上下顎差距13mm)
啱啱見咗兩位牙醫,想問下大家意見到底揀邊個好

1. 荃灣伍X山
$50,000 箍牙連骨釘
剝牙2-4隻 另計
有建議我做正顎手術但我唔會考慮
唔做手術只可以幫我箍到個差距係6-7mm

2. 尖沙咀Dr. Cooke
$45,000 (學生價)
剝牙2-4隻 另計
唔打骨釘,要夜晚帶head gear
有信心如果我帶得好,個結果都可以有8-9成perfect(未有實質measurements)

我見個個都係打骨釘又話會改變面形,好似無人會帶head gear咁

我一定係推介dr Cooke, 佢經驗豐富,以前係港大教授,仲要平5000,同埋伍醫生淨係話correct 到一半
利申:箍緊Dr cooke

我翻查左研究發現骨釘同headgear 效果一樣,但係骨釘比較方便同埋病人覺得更加好

我都知佢經驗豐富啲,佢亦都有解釋兩個方法其實效果一樣 但心理上好似覺得骨釘好啲(睇得太多台灣blogger分享 )
想問下你係佢到箍牙係咪都要帶headgear?

我想問DR Cooke學生價係咪只限poly 定係全日學生就得?

你可以打電話去問我都唔係太清楚
琴日醫生係我兩隻牙度落左橡膠
痛到我 又要經歷成個禮拜咬唔到野
好彩剩係得一邊
新手想箍,

睇左資料想箍傳統透明粒粒,

住北區,有冇好介紹?
有無巴絲打要做正顎手術

諗緊做唔做

我都諗緊做唔做 公立醫院要排好耐
六月底剝牙/2隻2400
之後剝隱適美

隱適美29000

-

另外consult 過一間
32000 傳統全包
40000 隱適全包

康齒堂
我都係有人介紹人先係呢個價
呢間免費做consult,照x光
然後聽幾間診所講 隱適美 六,七月開始加價

有興趣都可以做你介紹人
Tg: ImBismuth

絲打你張單有無$5000 consultant fee 上次趕住走淨係比左訂無睇張單就走左
btw 我下星期去簡plan 你進度如何
有無巴絲打要做正顎手術

諗緊做唔做

正顎手術係咪要箍完牙先知要做定唔做?
我個醫生好似無提過
有無巴絲打要做正顎手術

諗緊做唔做

我應該會去私家醫院到做 不過貴到痴線
我個醫生好似無提過

你係倒牙定咩情況?
一開始冇提過應該就唔洗做 因為如果要做手術嘅 箍牙時會考慮埋手術時切割個啲位
我個醫生好似無提過

你係倒及定咩情況?
一開始冇提過應該就唔洗做 因為如果要做手術嘅 箍牙時會考慮埋手術時切割個啲位

頂 自膠
有冇牙刷for箍緊牙嘅人用?

我係自己牙醫度買
20蚊枝
我個醫生好似無提過

你係倒牙定咩情況?

無倒牙啊,希望唔洗做喇
兩個星期後拆
兩個星期後拆

之前拆左唔慣,講野成日1999

我係自己牙醫度買
20蚊枝

有 高露潔買左一打 $120
有冇隱適美醫生介紹,想consult多幾個醫生格下價 最好做埋介紹人
之前睇過林醫生同波波。
箍牙會唔會可以箍齊埋d大牙
隻大牙飛左出黎
留名 岩岩開始左一星期

透明粒粒

有無相睇下😂
係唔係唔多覺眼?
箍牙會唔會可以箍齊埋d大牙
隻大牙飛左出黎

個隻外飛大牙係係鐵圈後一隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞