LIHKG 箍牙集中討論區4

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
上排有隻門牙生出左
其他都齊整
想箍傳統
有冇巴絲估計到最平可以去到幾多

依家好似平極都要兩萬幾?
我嗰間包剝牙 x光 固定器 金屬箍兩萬五
啱啱左邊上下各剝左兩隻牙 下個禮拜再剝埋右邊
依家野都唔係好食到 飲水又漏口 好痛苦
巴絲剝完牙傷口幾耐先好番?有冇快啲好同冇咁痛苦嘅建議?

算好喇,個日明明牙醫同我講聽x光報告,點知呃9我即刻剝兩隻牙,佢個晚開咗止痛藥俾我我痛到頂唔順啪咗兩粒,你最好買家庭裝雪糕食,真係work會令你無咁辛苦,嗰個星期我食咗三,四筒,同埋唔好食硬野,因為你啱啱剝完有個傷口係到,如果食硬野會好易唔小心整到個傷口又流返血,大概一兩日就會好,我個時剝四隻,食足兩個月粥

巴打刷牙嗰陣辛唔辛苦?
我依家有小小牙膏喺個窿到又唔敢用力浪佢出黎
驚舊血塊都浪埋出黎
我頭先食左半碗粥已經冇心機食

點解我剝完牙唔痛第2日仲食到雞脾
想箍,係咪一定要剝牙
上排有隻門牙生出左
其他都齊整
想箍傳統
有冇巴絲估計到最平可以去到幾多

依家好似平極都要兩萬幾?
我嗰間包剝牙 x光 固定器 金屬箍兩萬五

consultation另計?邊間?可介紹?thanks
啱啱左邊上下各剝左兩隻牙 下個禮拜再剝埋右邊
依家野都唔係好食到 飲水又漏口 好痛苦
巴絲剝完牙傷口幾耐先好番?有冇快啲好同冇咁痛苦嘅建議?

算好喇,個日明明牙醫同我講聽x光報告,點知呃9我即刻剝兩隻牙,佢個晚開咗止痛藥俾我我痛到頂唔順啪咗兩粒,你最好買家庭裝雪糕食,真係work會令你無咁辛苦,嗰個星期我食咗三,四筒,同埋唔好食硬野,因為你啱啱剝完有個傷口係到,如果食硬野會好易唔小心整到個傷口又流返血,大概一兩日就會好,我個時剝四隻,食足兩個月粥

巴打刷牙嗰陣辛唔辛苦?
我依家有小小牙膏喺個窿到又唔敢用力浪佢出黎
驚舊血塊都浪埋出黎
我頭先食左半碗粥已經冇心機食

還好喇,都係就住力刷,long口唔會好大力,你下次最好將牙膏係有牙嘅地方刷到佢起哂泡先就無咁易落咗個牙窿到
唔食粥食雪糕囉
想箍,係咪一定要剝牙

睇情況
我上面逼所以剝2隻
下面夠位所以唔洗
有無專科推介
幾年箍過平平地普通牙醫結果伏伏地
所以真係想專科箍靚佢
貴啲都要

箍咗3個月,門牙多咗條牙罅,係唔係正常?

最後階段會箍返埋啲牙罅
每次去覆診 醫生拆左條鐵線
啲牙無野固定住 好似好鬆動咁
感覺好不安 拆左箍點算

最後階段會箍返埋啲牙罅

我之前下排都有 之後就箍番埋
就黎上箍,上下排牙相差4mm,會落骨釘
有冇巴絲係上左箍先剝牙?牙醫同我講咁樣會快d箍完
岩岩上箍 隱適美
講野變到好唔正 我想問係咪依兩年都係要咁

習慣左就唔會
上顎腫左 同橫顎桿撞埋一齊 有點痛
岩岩上箍 隱適美

習慣左就唔會

姐係可以好似正常人咁講野?

成日好多口水咁
唔知係咪我問題
剝牙個位生左粒肉仔連骨出黎
使唔使理佢?
之前未上箍都生過 但刷牙唔小心刷甩左
依家個箍保護粒野保護得好好 實唔會刷甩左佢
岩岩上箍 隱適美

個箍會唔會𠝹牙肉或口?
剛上篩 有什麼需要注意:

上箍

唔知你係咪箍緊傳統定其他
d牙唔舒服幾耐,因人而異
我通常三日內就無事
剪碎d食物,慢慢食
刷牙會比以前刷耐咗,因為箍牙容易蛀牙,如果刷得唔乾淨。
刷牙可能d牙會好酸軟,忍一忍。
加油

thanks for詳細回覆
箍傳統
完全食唔食野。。。。 聽日第三日 希望ok

我都係箍緊傳統
今日有無好d?
我已經同個箍融為一體,習慣佢嘅存在

其實冇野啊 係食野辛苦 長期肚餓。。。
星期一拔左兩隻 依家都仲痛緊 下星期一又要拔另一邊兩隻 點搞。。

其實通常係箍前定箍後先拔?

梗係箍前啦 自己諗下

我係箍左一個月先拔 唔一定箍前嫁囉好無
我聽得人講剝牙好痛食唔到野 搞到我勁驚 但我剝完又生無野喎 淨係痺 真係完全唔痛 果日一早剝完夜晚仲食左碗牛腩米 嚇親我媽
我聽得人講剝牙好痛食唔到野 搞到我勁驚 但我剝完又生無野喎 淨係痺 真係完全唔痛 果日一早剝完夜晚仲食左碗牛腩米 嚇親我媽

剝牙之後食野係怕整到D牙肉姐

牙肉大概5日完全復原 到時乜都食到
岩岩上箍 隱適美

習慣左就唔會

過幾日D牙移位完全貼實個箍就會冇野 應該係個箍同D牙有空間

剝牙之後食野係怕整到D牙肉姐

牙肉大概5日完全復原 到時乜都食到

我都唔痛 不過怕整到個傷口會就住食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞