LIHKG 箍牙集中討論區4

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
睇左牙醫了,應該下個月開始箍,但我宜家已經好驚,本身好怕痛,但牙醫又建議我箍
有無人知道黃志榮牙醫好唔好架,見怇好似有少少燥底
有冇巴絲箍內圈
有冇平靚正醫生介紹
想問下有有巴絲箍羅振道

佢好似幾好 想搵介紹人
想箍隱適美
係咪有可能箍到大牙咬合不正 後期要轉箍鋼箍?

個個人情況唔同…隱適美都會調較咬合
聽過到療程完都係覺得唔滿意而隱適美做唔到個效果先轉鋼箍
btw你搵左牙醫咨詢未

無正式咨詢過
我有假哨牙同埋門牙有啲咬合不正
之前洗牙同牙醫提過想箍牙 佢話我無乜必要箍
屋企人反對我剝牙 如果唔剝牙 棚牙最多都係收番入少少
又怕d牙無乜罅最後會箍到有罅
十五十六緊

我都有假哨牙 正面睇好似好齊
醫生話我哨左6~7mm
consult 過荃灣專科醫生覺得我可以唔洗箍
箍既話純粹係美觀 功能性完全無問題
箍既話上面脫兩隻
跟住我去左consult 中環醫生 倒埋模 佢竟然話我唔可以脫牙 只可以磨牙 帶21個箍 條片最後哨牙位又真係拍返入去
跟住我再consult尖沙咀醫生 話上面脫兩隻 脫左會比唔脫可以收得更入
我箍得牙當然想做到最好 最後簡左脫牙
依家箍到第34個 差唔多拍哂入去了
一開頭我都好驚會箍到有罅 但依家剩返少少咋
箍咗就嚟三年
近排去覆診佢整多咗條鐵線菱形咁箍 即係依家一條正常一字 再加一條菱形
想問有冇人知依個step去到咩階段 就嚟箍完未?
屌佢老母細case拖咗我三年
中環專科 唔包洗牙 $39000醫生有耐心手勢好 姑娘都好好人
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
純粹係真心試過覺得ok(因為介紹我去係親戚 母女都箍緊)所以先去咋
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢
(不過宜家唔知會唔會收錢)

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
兩個姑娘都好nice 係年紀大d個個cool d
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢
中環專科 唔包洗牙 $39000醫生有耐心手勢好 姑娘都好好人
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
純粹係真心試過覺得ok(因為介紹我去係親戚 母女都箍緊)所以先去咋
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

佢仲講左好多之前果啲牙醫冇提到既野
好彩睇到巴打個建議走去consult
想問各位巴絲平時覆診流程係點
我係一入到房坐低訓低 牙醫整牙 整完就會叫我可以出去約時間
我d牙進度如何 該日整左d咩 佢一句起兩句止

佢唔主動講
你就要問
到時唔到佢唔詳細講
有咩問題就盡量問啦
我想問之前去左consult照左X-ray
我係咪可以叫佢俾X-ray既copy俾我

好似要俾錢買

好似要俾錢買

有冇人同我一樣個透明固定器已經分開咗4份
上同下都斷開咗一半
究竟Retainers 要戴幾耐 個牙醫淨係叫我戴又唔講戴到幾時
究竟Retainers 要戴幾耐 個牙醫淨係叫我戴又唔講戴到幾時

箍牙後?
戴一世

箍牙後?
戴一世

佢唔主動講
你就要問
到時唔到佢唔詳細講
有咩問題就盡量問啦

也是 謝謝你
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

好野要同人開心些牙
祝巴打將來擁有一排靚牙自信地笑
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

好野要同人開心些牙

我係絲
不過佢尋日話我啲牙就算箍完都好易反彈
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

好野要同人開心些牙

我係絲

我都係絲
所以箍完之後一定要keep住戴固定器

我個case係門牙上面有條好大既筋 搞到中間有條牙嚹 我都好驚箍完會反彈
不過佢話宜家推緊牙腳入去 之後應該冇咩大問題
絲打個case係點
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

好野要同人開心些牙

我係絲

我都係絲

我個case係門牙上面有條好大既筋 搞到中間有條牙嚹 我都好驚箍完會反彈
絲打個case係點

我最主要既問題就係牙疏
疏到生完智慧齒前面啲牙都冇變密返
同埋有小小哨牙
尋日佢望左一陣第一句就同我講帶retainer要帶好耐

有冇人係街食完野之後唔刷牙淨係漱口
出街刷好煩
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

好野要同人開心些牙

我係絲

我都係絲

絲打個case係點

我最主要既問題就係牙疏
同埋有小小哨牙

建議你最好都係問下牙醫有冇咩影響啦如果到真係決定要箍既時候都追唔到呢d野我都唔係好清楚
如果唔建議咁快再照的話就要加緊追返唐乜乜個張xray
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

好野要同人開心些牙

我係絲

我都係絲

絲打個case係點

我最主要既問題就係牙疏
同埋有小小哨牙

建議你最好都係問下牙醫有冇咩影響啦如果到真係決定要箍既時候都追唔到呢d野我都唔係好清楚

岩岩佢果邊打左黎 又再問我決定成點
照多次其實問題唔大既我諗 但係佢話會俾個copy我 我都想拎返 如果最後唔岩用再照我都冇所謂
不過唔洗照多次就緊係最好
就黎拆得
好撚緊張啊

邊間 傳統?

介紹人會平?

唔會平
我都係人地介紹我去
而且開頭我老媽子嫌貴
想諗下先
齋睇完都冇收我錢

係咪冇介紹錯呢
全部都係佢自己親力親為
唔會假手於人
我星期五下午走去覆診
唔知拆得未呢

好野要同人開心些牙

我係絲

我都係絲

絲打個case係點

我最主要既問題就係牙疏
同埋有小小哨牙

岩岩佢果邊打左黎 又再問我決定成點
照多次其實問題唔大既我諗 但係佢話會俾個copy我 我都想拎返 如果最後唔岩用再照我都冇所謂
不過唔洗照多次就緊係最好

係隔離返工 黎撞下你先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞