LIHKG 箍牙集中討論區4

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
箍左兩年隱適美,而加帶左3個月固定器

可唔可以影個固定器嚟睇下?
上網搵唔到圖
假哨牙+下排門齒有一隻凹左入去
其他都尚算整齊
箍傳統咁樣大約咩價位?
會唔會好貴 剛投身社會無乜錢
請指教

兩萬幾至六萬
睇醫生(專科vs普通科)
用咩方法(用傳統/透明)
使唔使做手術(正顎/mok智齒)

各位ching有無介紹?
想三萬至四萬搞掂
其他都尚算整齊
箍傳統咁樣大約咩價位?
請指教

兩萬幾至六萬

想三萬至四萬搞掂

想平就普通科, 我就普通科既 consultation 就唔駛錢
32000 , 傳統 鐵粒, 透明加一千
不過我唔駛剝牙
想問下有冇巴絲去過菲臘牙科醫院cool牙,可唔可以分享下流程,同埋要幾錢
有無人知深圳愛康健有介紹人係唔係有得平

咪返大陸搞,包後悔

我自己同d朋友都試過,手勢其實有d專業過香港

西米巴打 做介紹人 會唔會麻煩到你
諗住去完旅行食好野 就上路 6月中
箍左5個月 上排已經箍好咁濟
係等做手術同箍齊下排

咪返大陸搞,包後悔

好似話有個會員卡號碼就得,你打上去問下先,有hk電話架
想問下有冇巴絲去過菲臘牙科醫院cool牙,可唔可以分享下流程,同埋要幾錢

停收咗教學病人好耐
星期一拔左兩隻 依家都仲痛緊 下星期一又要拔另一邊兩隻 點搞。。

其實通常係箍前定箍後先拔?

梗係箍前啦 自己諗下

我個個係上左篩先剝 要剝個啲唔痴粒粒
其他都尚算整齊
箍傳統咁樣大約咩價位?
請指教

兩萬幾至六萬

想三萬至四萬搞掂

試下問我個間,尖沙咀吳x生醫生
我剝4隻 箍Damon
$35000 但唔包固定器
但我係朋友refer, 所以平左
你有意既話再留言 我再幫你refer
其他都尚算整齊
箍傳統咁樣大約咩價位?
請指教

兩萬幾至六萬

想三萬至四萬搞掂

試下問我個間,尖沙咀吳x生醫生
我剝4隻 箍Damon
$35000 但唔包固定器
但我係朋友refer, 所以平左
你有意既話再留言 我再幫你refer

唔該你先ching
我再週圍睇下先 有需要再搵你
如果我啲牙都算幾整齊
但牙骨突係咪都要落骨釘
隱適美嘅話有冇得落架?

落到
識人箍緊呢個落骨釘
但佢骨太軟結果又除返

咪返大陸搞,包後悔

依家減得一千
愛康健 拔牙個陳醫生真係唔太掂 女醫生黎,兩次去都拔左勁耐 最尾都係要個男既出馬 勁快就搞掂左 大家上去整牙既自己睇路
上左戒指仔
下個星期上 上箍
愛康健 拔牙個陳醫生真係唔太掂 女醫生黎,兩次去都拔左勁耐 最尾都係要個男既出馬 勁快就搞掂左 大家上去整牙既自己睇路

我都覺得男人快手快腳d,同起碼唔痛啊,你男個個性乜,我就快剝智慧齒
見到你地打拔牙覺得好奇怪
其實剝字好易打
女弓

我都覺得男人快手快腳d,同起碼唔痛啊,你男個個性乜,我就快剝智慧齒

唔記得了
我本身好瘦about 160cm 41kg
咁初頭開始箍係咪會食唔到野 會瘦?
就係因為咁 我阿媽唔想我箍
個減磅清況會有幾嚴重架?

我諗唔會話太有影響
我箍隱適美直頭無影響

我箍傳統 姑娘話我每次覆診都肥左
但我又真係成日鋸扒大魚大肉
我本身好瘦about 160cm 41kg
咁初頭開始箍係咪會食唔到野 會瘦?
就係因為咁 我阿媽唔想我箍
個減磅清況會有幾嚴重架?

我諗唔會話太有影響
我箍隱適美直頭無影響

我箍傳統 姑娘話我每次覆診都肥左
但我又真係成日鋸扒大魚大肉

之前上藍色圈減既體重已經回復正常
仲好似肥左tim
小學牙科保健比個鄧肇堅既牙醫refer去王式褀到箍牙 都差唔多十年前 嗰時已經要四萬幾,屋企人早幾年去箍已經加到六萬同埋好似已經唔收walk-in!
但我箍完就無戴過固定器 棚牙都無走位 但佢話睇到我18歲 好好人

$48000,洗牙剝牙另計

專科? 箍左未?

專科,未上箍
我都好想個嘴收返入,原本consult同一集團嘅牙醫,佢refer睇專科,我上排牙骨突,下巴生得短

我同你地個case一樣,可能仲嚴重過你地(上下顎差距13mm)
啱啱見咗兩位牙醫,想問下大家意見到底揀邊個好

1. 荃灣伍X山
$50,000 箍牙連骨釘
剝牙2-4隻 另計
有建議我做正顎手術但我唔會考慮
唔做手術只可以幫我箍到個差距係6-7mm

2. 尖沙咀Dr. Cooke
$45,000 (學生價)
剝牙2-4隻 另計
唔打骨釘,要夜晚帶head gear
有信心如果我帶得好,個結果都可以有8-9成perfect(未有實質measurements)

我見個個都係打骨釘又話會改變面形,好似無人會帶head gear咁

我一定係推介dr Cooke, 佢經驗豐富,以前係港大教授,仲要平5000,同埋伍醫生淨係話correct 到一半
利申:箍緊Dr cooke

我翻查左研究發現骨釘同headgear 效果一樣,但係骨釘比較方便同埋病人覺得更加好

我都知佢經驗豐富啲,佢亦都有解釋兩個方法其實效果一樣 但心理上好似覺得骨釘好啲(睇得太多台灣blogger分享 )
想問下你係佢到箍牙係咪都要帶headgear?

我想問DR Cooke學生價係咪只限poly 定係全日學生就得?
想問下有無巴絲試過去大學既牙醫診所箍過牙?
價錢係咪平好多?質素o唔ok?
落牙釘洗大概額外收多幾多錢左右?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞