LIHKG 箍牙集中討論區4

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
箍左兩年半
最近覆診
牙醫叫我照x ray
係咪已到尾聲 轉入直路啦
可唔可以問帶固定器
帶左都兩三年,每次除完一陣帶返都覺得啲牙已經移左位
試過唔帶一日門牙條罅即刻出返黎…其實個固定器係咪根本唔夠力

我都係門牙有罅

上定下
上仲sad

上,咁快移位係咪唔正常....
要搵牙醫再做過固定器定係根本門牙要再箍過?

有冇落permanent retainer?

冇落,正常程序係咪要?
我諗我都有呢個需要

正常要落,我之前個permanent retainer甩左少少,門牙已經有走左位,宜家又要帶返三個月活動式retainer 勁唔慣
換左粗d嘅線
痛好多 唉又一排冇啖好食
無知一問
箍緊隱適美嘅巴絲們
一個套要戴14日 你哋係由第一日定第二日開始計
無知一問
箍緊隱適美嘅巴絲們

睇幾時換新,如果起身就換咪第一日計
我就鍾意第二日計,逢星期六就夜晚刷完牙先換,咁唔洗唔舒服成日 同一日又唔會唔記得
無知一問
箍緊隱適美嘅巴絲們

我就鍾意第二日計,逢星期六就夜晚刷完牙先換,咁唔洗唔舒服成日 同一日又唔會唔記得

到後期一星期換一次,我就第一日計,因為緊都只係緊3 4日,好想快啲箍完
琴日箍第一副隱適美
今日覺得十排牙有d酸
咬野又冇乜力
係咪正常
另外,個套應該點洗好
因為我用普通牙刷刷佢
琴日箍第一副隱適美
今日覺得十排牙有d酸
咬野又冇乜力
係咪正常
另外,個套應該點洗好
因為我用普通牙刷刷佢

十排牙
岩岩除會無力,抖陣就ok
用水沖住用牙刷刷
琴日箍第一副隱適美
今日覺得十排牙有d酸
咬野又冇乜力
係咪正常
另外,個套應該點洗好
因為我用普通牙刷刷佢

十排牙
用水沖住用牙刷刷

我用埋牙膏
戴緊第二副,冇咩feel
無知一問
箍緊隱適美嘅巴絲們

到後期一星期換一次,我就第一日計,因為緊都只係緊3 4日,好想快啲箍完

我通常就第二晚先換
依加6/14 (6月23換 照計就聽晚換新)
第5個換第6嗰個delay咗幾日先換新
我諗緊好冇加返之前delay嗰幾日落依加呢個箍度

btw
後期一星期換一次 係第幾個套開始計?
無知一問
箍緊隱適美嘅巴絲們

我通常就第二晚先換
依加6/14 (6月23換 照計就聽晚換新)
第5個換第6嗰個delay咗幾日先換新
我諗緊好冇加返之前delay嗰幾日落依加呢個箍度

btw
後期一星期換一次 係第幾個套開始計?

覆診個時牙醫會講,要睇情況,我都唔記得了
我有時遲左唔記得,會之後逐副箍帶少一兩日,就番岩本來換既時間

十排牙
用水沖住用牙刷刷

我用埋牙膏
戴緊第二副,冇咩feel

我帶多左幾日就會用牙膏
琴日箍第一副隱適美
今日覺得十排牙有d酸
咬野又冇乜力
係咪正常
另外,個套應該點洗好
因為我用普通牙刷刷佢

十排牙
用水沖住用牙刷刷

成排
係唔係會keep冇乜力
係唔係會keep冇乜力

除左無耐就正常食野啦,不過成日唔敢太用力,驚啲牙鬆
琴日箍第一副隱適美
今日覺得十排牙有d酸
咬野又冇乜力
係咪正常
另外,個套應該點洗好
因為我用普通牙刷刷佢

十排牙
用水沖住用牙刷刷

成排

我係啲牙輪住酸 仲會好似鬆髮地咁 但過排又無事
箍左成年幾就完 都仲係咬唔到雞軟骨

唔夠力定咩

唔夠力定咩

硬係咬唔到 覺得出盡力d牙會爛

唔夠力定咩

梗係
有無巴絲打係中環羅振道箍過牙?求介紹人

唔夠力定咩

梗係

箍緊都咬到喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞