LIHKG 箍牙集中討論區4

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
有倒及牙箍傳統定透明好呀
D牙好尖 唔齊唔敢露齒笑

一定要手術/骨釘
箍到好絕望

咩事?
加油啊

哨牙箍到變倒及
有無專科推介
幾年箍過平平地普通牙醫結果伏伏地
所以真係想專科箍靚佢
貴啲都要
Hi留名,箍咗就快兩年,啲牙仲埋緊位,不過箍前箍後好大差別,箍前哨得好緊要 講野漏哂風咁,不過依加改善咗好多,同埋已經習慣哂箍住橡筋食野
有無透明粒粒既醫生介紹
唉怕箍唔好 又唔想咁貴
剛上篩 有什麼需要注意:

上箍

唔知你係咪箍緊傳統定其他
d牙唔舒服幾耐,因人而異
我通常三日內就無事
剪碎d食物,慢慢食
刷牙會比以前刷耐咗,因為箍牙容易蛀牙,如果刷得唔乾淨。
刷牙可能d牙會好酸軟,忍一忍。
加油

thanks for詳細回覆
箍傳統
完全食唔食野。。。。 聽日第三日 希望ok

我記得我個時剝完牙個星期食咗四筒雪糕,食咗成個月粥,媽子都頂我唔順
咬唔到菜 怕便秘

27000 咁平?
我以為我29000已經平左
你邊間診所?

大圍康齒堂囉

Fuck 我都係大圍喎
我四月consult

我見價目表 $32000
有介紹人減三千
所以29000

你介紹人同姑娘熟?

屌 診所d語言偽術..... 佢同我講有人介紹29000 即日confirm 比訂就 27000! 但最後加返我5000 consultant fee, 又係等於32000 無平過

我3月大圍 27000

你係咪15個箍以下

44個
果陣15個以下好似22000
原來突然貴左咁多

黎緊隱適美仲會加價
會更貴
剛上篩 有什麼需要注意:

上箍

唔知你係咪箍緊傳統定其他
d牙唔舒服幾耐,因人而異
我通常三日內就無事
剪碎d食物,慢慢食
刷牙會比以前刷耐咗,因為箍牙容易蛀牙,如果刷得唔乾淨。
刷牙可能d牙會好酸軟,忍一忍。
加油

thanks for詳細回覆
箍傳統
完全食唔食野。。。。 聽日第三日 希望ok

我都係箍緊傳統
今日有無好d?
我已經同個箍融為一體,習慣佢嘅存在
箍左傳統之後日日都飲多左好多水
每飲完一次飯/零食就瘋狂飲水浪口
咬唔到菜 怕便秘

煮完斬碎/壓碎香蕉黎食
咬唔到菜 怕便秘

我開頭食唔到菜 狂生飛滋
之後努力食多d菜 無再生過
咬唔到菜 怕便秘

最慘係條鋼線尾插住粒飛滋,痛不欲生,有次頂唔順買咗隻叫Bernadine嘅漱口水,用完舒服好多,自此一有飛滋都會用佢
咬唔到菜 怕便秘

食生果都得,火龍果
啱啱左邊上下各剝左兩隻牙 下個禮拜再剝埋右邊
依家野都唔係好食到 飲水又漏口 好痛苦
巴絲剝完牙傷口幾耐先好番?有冇快啲好同冇咁痛苦嘅建議?

5日左右就好翻啦
你一剝個陣有無full冰先
話咁快箍左1/3 今晚開始7/19個箍
好期待最終效果

5日左右就好翻啦
你一剝個陣有無full冰先

冇敷 攰得濟訓左
上下總共剝左4隻牙 食麥皮開始食到悶

算好喇,個日明明牙醫同我講聽x光報告,點知呃9我即刻剝兩隻牙,佢個晚開咗止痛藥俾我我痛到頂唔順啪咗兩粒,你最好買家庭裝雪糕食,真係work會令你無咁辛苦,嗰個星期我食咗三,四筒,同埋唔好食硬野,因為你啱啱剝完有個傷口係到,如果食硬野會好易唔小心整到個傷口又流返血,大概一兩日就會好,我個時剝四隻,食足兩個月粥
箍左幾年 啲橡筋拉唔翻埋個洞
我都試過一次剝4隻
點解我記得我嗰陣好似無乜事
箍左幾年 啲橡筋拉唔翻埋個洞

我左邊埋得好快,右邊埋得好L好L慢,不過我見都差不多入直路喇
上排有隻門牙生出左
其他都齊整
想箍傳統
有冇巴絲估計到最平可以去到幾多

算好喇,個日明明牙醫同我講聽x光報告,點知呃9我即刻剝兩隻牙,佢個晚開咗止痛藥俾我我痛到頂唔順啪咗兩粒,你最好買家庭裝雪糕食,真係work會令你無咁辛苦,嗰個星期我食咗三,四筒,同埋唔好食硬野,因為你啱啱剝完有個傷口係到,如果食硬野會好易唔小心整到個傷口又流返血,大概一兩日就會好,我個時剝四隻,食足兩個月粥

巴打刷牙嗰陣辛唔辛苦?
我依家有小小牙膏喺個窿到又唔敢用力浪佢出黎
驚舊血塊都浪埋出黎
我頭先食左半碗粥已經冇心機食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞