LIHKG 箍牙集中討論區4

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
星期一拔左兩隻 依家都仲痛緊 下星期一又要拔另一邊兩隻 點搞。。

其實通常係箍前定箍後先拔?

梗係箍前啦 自己諗下
想問唐逸謙有無人箍過or箍緊?好唔好?
仲有無其他醫生可以介紹 想箍傳統 thanks各位大大
見到上面有人問愛康健,
我2年前係上面箍,2萬港幣,銀色扣透明線。
個陣醫生話隱適美唔係個個適合,同無咁快。
本身我應該箍1年半左右,最後勤力同準時覆診,一年多d就完成。

佢會放固定線係上下排6粒牙後面,夜晚唔需要帶固定器,岩哂懶人

我個陣剝咗2隻牙咋,佢除咗xray同剝牙另外收費,2萬包哂所有野。
牙醫好好人,解釋得好清楚,手勢都好好。
我剝牙係另一個醫生,都係一d都唔痛。到目前為止d牙齒都無大問題

Thx巴打 即係傳統2萬左右? 年半係咪你本身case冇太大問題
仲有我想問係講普通話定廣東話
我d普通話古天樂咁
見到上面有人問愛康健,
我2年前係上面箍,2萬港幣,銀色扣透明線。
個陣醫生話隱適美唔係個個適合,同無咁快。
本身我應該箍1年半左右,最後勤力同準時覆診,一年多d就完成。

佢會放固定線係上下排6粒牙後面,夜晚唔需要帶固定器,岩哂懶人

我個陣剝咗2隻牙咋,佢除咗xray同剝牙另外收費,2萬包哂所有野。
牙醫好好人,解釋得好清楚,手勢都好好。
我剝牙係另一個醫生,都係一d都唔痛。到目前為止d牙齒都無大問題

Thx巴打 即係傳統2萬左右? 年半係咪你本身case冇太大問題
仲有我想問係講普通話定廣東話
我d普通話古天樂咁

係啊,傳統2萬左右,但不排除宜家有d上落。
我係有小小唔齊,同上排有哨牙。
其實兩種語言都得,佢地都明架
去諮詢嘅話就唔使錢既我印象中
有無人箍過候德強
下個月想去箍
去左旅行 固定器爛左所以無帶固定器成半個月 依家d牙超痛 關唔關事 同點做好
去左旅行 固定器爛左所以無帶固定器成半個月 依家d牙超痛 關唔關事 同點做好

試下去搵當地嘅牙醫?

試下去搵當地嘅牙醫?

唔識韓文
大家箍牙痛個陣會食d咩
而家箍左2日 好痛 唔想日日食粥
大家箍牙痛個陣會食d咩

快捷方便:糊仔+奶粉/鮮奶
好味:煮爛飯仔,加南瓜肉碎、薯仔肉碎,
粉絲/米粉/通粉等等

呢排岩岩上左水泡仔
都係食唔到野
懶起上黎飲奶食飽又一日
點解你地個個都好似咁貴
我普通科 傳統鋼箍
剝四隻牙 兩粒骨釘
都係28000
Btw我個case係門牙有少少哨 牙骨突 搞到嘴突同下巴後縮

我同你個case好似

巴打箍幾錢?

$48000,洗牙剝牙另計

專科? 箍左未?

專科,未上箍
我都好想個嘴收返入,原本consult同一集團嘅牙醫,佢refer睇專科,我上排牙骨突,下巴生得短

我同你地個case一樣,可能仲嚴重過你地(上下顎差距13mm)
啱啱見咗兩位牙醫,想問下大家意見到底揀邊個好

1. 荃灣伍X山
$50,000 箍牙連骨釘
剝牙2-4隻 另計
有建議我做正顎手術但我唔會考慮
唔做手術只可以幫我箍到個差距係6-7mm

2. 尖沙咀Dr. Cooke
$45,000 (學生價)
剝牙2-4隻 另計
唔打骨釘,要夜晚帶head gear
有信心如果我帶得好,個結果都可以有8-9成perfect(未有實質measurements)

我見個個都係打骨釘又話會改變面形,好似無人會帶head gear咁
大家箍牙痛個陣會食d咩

粉絲/米粉/通粉等等

呢排岩岩上左水泡仔
都係食唔到野
懶起上黎飲奶食飽又一日

原來米線都食到架?
枉我仲係咁食粥

水泡仔係咩黎?
我想問落骨釘痛唔痛 個期係上就上骨釘 我諗緊要唔要請埋晏就假
點解你地個個都好似咁貴
我普通科 傳統鋼箍
剝四隻牙 兩粒骨釘
都係28000
Btw我個case係門牙有少少哨 牙骨突 搞到嘴突同下巴後縮

我同你個case好似

巴打箍幾錢?

專科? 箍左未?

專科,未上箍
我都好想個嘴收返入,原本consult同一集團嘅牙醫,佢refer睇專科,我上排牙骨突,下巴生得短

我同你地個case一樣,可能仲嚴重過你地(上下顎差距13mm)

1. 荃灣伍X山
剝牙2-4隻 另計

剝牙2-4隻 另計
有信心如果我帶得好,個結果都可以有8-9成perfect(未有實質measurements)

我見個個都係打骨釘又話會改變面形,好似無人會帶head gear咁

我一定係推介dr Cooke, 佢經驗豐富,以前係港大教授,仲要平5000,同埋伍醫生淨係話correct 到一半
利申:箍緊Dr cooke
聽日剝2隻牙 下星期再剝多2隻 想問大家剝完牙之後講野有無漏風?
大家箍牙痛個陣會食d咩

箍邊隻先 食通粉啦 食夠7日21餐就可以食返麵飯
聽日剝2隻牙 下星期再剝多2隻 想問大家剝完牙之後講野有無漏風?

有 之前剝4隻 我盡量個嘴唔臀咁大
漏風講英文唔影響
我想問落骨釘痛唔痛 個期係上就上骨釘 我諗緊要唔要請埋晏就假

微改變臉型 唔會痛 食完野骨釘位要勤清潔 起碼漱口
過1-2日復原哂刷牙要刷埋骨釘

我同你個case好似

巴打箍幾錢?

專科? 箍左未?

專科,未上箍

1. 荃灣伍X山
剝牙2-4隻 另計

剝牙2-4隻 另計

我一定係推介dr Cooke, 佢經驗豐富,以前係港大教授,仲要平5000,同埋伍醫生淨係話correct 到一半
利申:箍緊Dr cooke

我翻查左研究發現骨釘同headgear 效果一樣,但係骨釘比較方便同埋病人覺得更加好
上左上排箍兩日 , 已經無胃口
一咬野就痛, 泡飯都係吞就算,
醫生話遲d 先上埋下箍

我case 唔駛剝牙,
傳統 箍一年半
唔駛打骨釘
32000全包

中環維健牙科 好似幾平
醫生話遲d 先上埋下箍

我case 唔駛剝牙,
傳統 箍一年半
唔駛打骨釘
32000全包

中環維健牙科 好似幾平

巴打你情況係點?唔洗剝牙咁好
醫生話遲d 先上埋下箍

我case 唔駛剝牙,
傳統 箍一年半
唔駛打骨釘
32000全包

中環維健牙科 好似幾平

巴打你情況係點?唔洗剝牙咁好

上面啲牙就疏, 但啲位冇前後 又冇收埋 都冇爆牙
下面就逼逼地 但又唔算嚴重
醫生話遲d 落下面箍就磨一磨啲牙 偷位

不過我25歲, 醫生話箍完頭帶一世固定器
大家箍牙痛個陣會食d咩

粉絲/米粉/通粉等等

呢排岩岩上左水泡仔
都係食唔到野
懶起上黎飲奶食飽又一日

原來米線都食到架?
枉我仲係咁食粥

水泡仔係咩黎?

我係上箍同每次覆診完先食粥個d,
之後平時都係照食野
因為想食野多過痛
我本身好瘦about 160cm 41kg
咁初頭開始箍係咪會食唔到野 會瘦?
就係因為咁 我阿媽唔想我箍
個減磅清況會有幾嚴重架?
我本身好瘦about 160cm 41kg
咁初頭開始箍係咪會食唔到野 會瘦?
就係因為咁 我阿媽唔想我箍
個減磅清況會有幾嚴重架?

我諗唔會話太有影響
我箍隱適美直頭無影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞