[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
睇吓跟邊個部門啦,有時有啲公司係HR管埋admin ,R下都可能會有啲hr 下欄,做個下就可以吹吓
Um...其實你肯由長工轉做合約工,係因為你可能想去間好啲嘅公司,或者可能係個職位有唔同,係你情我願,所以唔可以單純因為長工變合約,所以突然你就值多咗錢
點先算「花」既cv?
咁你呢度係兩個問題嚟㗎喎,驚入咗間公司之後,公司裁員,同埋驚入咗間公司之後,工作內容同面試嗰陣唔一樣

如果係公司裁員,咁你就搵一啲行業上比較安全嘅公司就可以啦,比如而家唔好入航空,唔好入酒店,唔好入餐飲,唔好入美容

如果係工作內容同面試唔對,就真係好睇你同line manager 面試嗰陣問佢有關團隊架構同埋團隊分工,不過老實講,其實佢呢啲都可以係吹出黎,每次見工都係一個賭博,最多真係盡量問清楚少少,等你可以喺試用期期間嘅評估 同佢傾嘅時候有啲揸拿
應該係話line manager 有心老點,有心唔遵守諾言,其實要硬食
Short and simple plus polite

多謝佢俾Offer你,不過因為私人原因,所以呢個係個好困難嘅決定,不過要decline
你人工係咪寫得好高?
冇辦法,你冇得揀,一係你就將啲面試約朝早或者約放工前,咁就唔使請全日架,可以早少少走或者晏少少返,同埋唔好係又去,唔係又去啦,淨係去啲真係好鍾意嘅工嘅面試啦
咁係因為你真係太耐冇轉過工姐,可能人哋對你個履歷表根本就不感興趣,apply 多啲啦,apply 20分都未有一份有interview ,先開始擔心啦。
好多㗎喎

Jumpy,career path 亂,入嗰啲通行出名手勢唔好嘅公司等等
比而家人工寫高左唔夠20%🙇🏻‍♀️🙏🏼
做啦梗係
9個月 好難唔落了 太長空白仲衰
問題係你而家有機會係overpaid 喎
你寫幾錢?
你不如Facebook send俾我睇吓啦
死頂一年啦
差嗰3個月 hea住做邊搵工
方丈 你好
話說我簽左新公司(A)約3月尾返新工,我2月尾已經resign
但係另一間公司(B)就call我問current and expected salary and notice period, 我應唔應該同呢間公司講我交左辭職信同埋個last employment date
利申 我自己鍾意b公司多 希望佢可以快d出offer俾我
即係幾高?
EA 份糧應該已經等於出面經理級咁上下
但出面都係當你白紙一張,要開返fg價錢 (below 20k)
我開左18k,出左黎工作左三年🙇🏻‍♀️
我絕對係一個搵工達人都比人搞到冇啖好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞