[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
咁就答佢問完啊
唔覺, 最少我覺得我以再好啲先做哩個位
你做得好, 就係probation R, 但係表現唔係好好就由佢
2-4 weeks
accept 之後有(2) 反口
或者直言要諗1, 2 日, 下星期二reply
唔失禮, 但好得罪人姐
即係人地同你表白, 你話左好啊, 之後人地拖你手個下,
你話, 都係唔好喇, 唔啱, 你溝我朋友?
俾公司電話同人名
一定冇犯法
https://youtu.be/yYyAcGmBj7A

哩到有哂~
其實最多係say no, 問佢係咪炒你家人, 之後先講賠錢
我個example
都係做多左
你咁做, 會令你朋友都得失埋人
你reject 就reject, 叫佢自己apply 就OK
請假
係, 請假, 唔舒服去看醫生

最可以幾間約埋一日, 約早上, late 少少返工, 約放工前, 早少少走

同埋picky d, 唔好係又去唔係又去
良心過唔去咁decline offer
因為冇other way round 你可以拖咁耐
到你做HR 個陣, 你會慢慢睇慣
歡場就唔好講真心啦.....
化左了
睇下interview 片
唔洗諗會唔會又衰, 因為唔到你揀, 你唔係公司, 冇能力同佢地下決定
做唔到既, 我地一齊唔好諗, 做左做到既先, 香港人加油
(同你講同自己講)
講得好啱
係, 係好hypocritical
明係拎(1) 做stepping stone 就唔好咁多concern
sorry 心情真係太差去講得冇咁blunt
A) reject 1, 慢慢等2, 同時找他其他
B) accept 1, 慢慢等2, 到時resign
C) 拖1 至下星期accpet, 追到2 就追, 唔得就then A / B
正常會有信, 反而唔一定係email
怕佢唔俾HR, 怕佢唔認, 怕佢delay
有copy 幾時都係好事
但你係防緊佢, 唔洗咁明面做哩件事, that's why BCC not CC
唔洗, 私人原因就得, 唔洗作offer, 仲難聽
你分手, 同個女仔講, 你有下個尷尬d,
定係你同佢唔適合尷尬D?
問下有冇得AO 過, 人工有冇得加?

如果NGO > commercial, 跌1 級我覺得可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞