[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
方丈 想問如果之前apply 份工 hr 打黎又miss 左 而個時又已經搵到新工 所以冇打返去 之後過左段時間見到個份工又想再申請。想知間公司會唔會因為candidate之前冇覆 或者太耐冇回而唔再接受佢申請?
16k x13
mktg mgr唔要你
佢可能覺得你cv ok 可能適合某個position所以問清楚你再安排interview掛
咁講都好趕客
佢有時間等buy out approval,不如直接等你notice period啦
重點係對方點睇都唔會係positive
見到網上有個job adv , 唔單只係一般求職平台有出post: Linkedxx, jobxxx, cx good jobs, glaxxdoor , indxxd, joblxm , cpjXbs...

以上網站同一個job adv 都有出現

去到Jora 個d 網站都有出post .
點睇?
Hi 方丈
大約兩個星期前,我係fb send咗CV俾你
如果未收到你comment ,應唔應該自推好?
因為驚又會去咗隊尾
定應該等到真係過咗兩星期先?
但係佢人工offer到比以前高
雖然褔利真係有啲閪
但你下份工點解釋啊
唔值喎
但同同行普遍比較係點?
定其實係你對上個TITLE水份多太多

我覺得如果你新OFFER個TITLE 同人工, 對比出邊公司都差唔多就冇所謂啦
只係你上一份水份太勁
想知點樣由middle management 升到上去senior management

有無d 例子參考下?

有諗過再讀MBA , 但感覺MBA/master 性價比太低
其實對上一份係低市價2-3k 以我所知

Marketing assistant通常都係fg入行既title,正常係唔會offer到佢依家比我嘅人工但唔知點解佢可以出到我expect嘅人工,但係又會係依個title
其實有d平台會去人地度攞抄ad
咁耐既? 你過左probation 要3 個月~?
如果係我會有少少concern 你有冇hands on ops exp , 3 年唔會貴得去邊, 你係BP 定係仲有啲asisstant 咁上下痴住既title~?

20-22 , 因為我俾你都係一個HRO, 加盡有regional 咁上下, 3 年只做過BP... 我自己唔prefer 請哩個profile (有hands on C&B另計, BP 有TA 另計)
搵定其他先~
你quit 左未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞