[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
Hello 方丈
想問下上一份工試用期就被炒.....
寫唔寫落CV好?唔寫會唔會有3個月空窗期
寫會唔會又好難解釋?話份工工作性質同想像中唔同而辭職又合唔合理 份ref letter淨係寫我工作時間 冇寫被炒
thanks
試用期俾人炒緊係收埋啦
3個月好少姐, 求其作D原因咪得
方丈 黎緊有機會轉新工 而之前報過d讀書課程 都可能有機會面試(可能至少2-3次)而我諗都好難約放工時段去見
萬一返左新工,點樣可以抽時間去面試,又唔好比公司懷疑我去見工?
但做10年會唔會太過份
老實同佢講你報左 xxx 課程,要面試+之後要上堂
細公司出黎本身已經輸蝕
你仲要叫高3成
依家個市又唔係好
send過cv無回音係好合理嘅結果

你諗清楚自己想點先
如果真係想去大d嘅公司,暫時唔好太計較錢,攞左經驗再轉
如果繼續target細公司,都唔代表人地肯加3成請你,但就代表你以後都無機會轉大公司
試用期比人炒就梗係唔好落cv

首先ref letter無寫係resign都大概知咩事
就算人地信你係resign,咁短時間走都係令人覺得負面
你比人知做過依份工,唔會好解釋過3個月空窗期
大方d同人講你報左讀書課程
想問現在申請大部分工作多數沒有回音,是否公司等唔到一個月通知期?或其他因素?
個問題唔係份工做左10年定係20年,而係你會唔會停低左或者同外界脫節
其他因素嘅可能性更大
你依家搵緊幾多?
咩學歷?
方丈,你好,上份工係受疫情影響行業,要減3成人工,減足半年,所以我辭職轉嚟而家新工,新工做咗3個月差幾日過probation,但對公司文化同同事唔滿意,越諗越唔開心,所以想喺probation完之前辭職。
呢份工既工作內容好值得我寫落cv,我想俾下個僱主知我係可以獨力喺3個月完成一個拖咗成年既project,同埋比上份工人工多咗4成,咁我可以嗌高啲價,但我只做咗3個月就辭職,新僱主會唔會對我有負面印象?
做得3個月嘅工唔會幫到你叫價
試20先,send cv無反應嘅話再review,bottom line係total cash平手
叫高3成就肯定唔得,始終你個profile唔吸引

另外title方面唔好太介意係咪am,你依家個title inflate左者,份新工幫到你係skill set上到am level好過比個名不符實嘅title你
可否講下有咩因素考慮?等我的CV可以寫清楚狀況
睇番清楚啲原來你連工都未見咁就算啦有得見既話agent重唔推你去咩,我試過比agent老點去interview (同我約兩點數碼港,者係要我請全日去in,到in果陣話我個價係manager級但係最後佢都差唔多價請左第個)
就係冇得見
不過我又唔太覺係價錢問題
似係有更岩既cv出現咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞