[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
Reference check係咪要我簽同意咗先做
hr係咪冇權係in我個陣做
方丈你好
收到offer上星期同老細講咗resign
我問現老細可唔可以幫手做reference check佢ok咗
之後老細出咗counter offer都keep住留我
我去意已決都reject咗
然後琴日新公司hr打嚟話send咗3封email俾我現老細冇覆
琴日都委婉地提咗老細一次 再reply返新公司hr
我仲可以點做?
唔好意思呀,再請教下如果我聽日send email比佢follow up,可唔可以提人工可以減/negotiable?因為我上一份contract工加左好多,所以叫價已經減左少少,但係又怕太貴唔請睇左你條follow up片唔知可唔可以加呢句呢?多謝解答
咁樣sd email 去話人工可以傾好柒
我想表現下我好想要呢份工咋
唔好拎人地個offer/ 其他野做比較, 你夠好, 佢出得起就會請你
你本身有工, 就梗係企硬, 而唔洗話第個又點點點, 邊間又俾你啲乜乜乜~

你做到咁cheap,只會吸引cheap公司請你
星期六better not 啦, 人地可以當接唔到你封信
AL 都可以的
但係有啲禮貌, 都係working day 同老細講好啲
拎proof 係要make sure 你真係值
你有合約可以show, 但係你冇出過bonus 係真, 點解新公司要信你1-2 個月
+10% 唔一定係少, 因為要看你本身title 係咪平過, 定係有升, 本身係咪over/ underpaid
唔係就咁話先+10% = 叫得低架嘛
多數唔睇到咁細的, fail 可以有100 個原因, e.g. miss 左exam, e.g. 錯assignment

係限定時間fulfill 唔哂啲course <-- 一句大話都冇講的

你想我畫公仔畫到x ray 咁?
咁你個年做左啲咩?
做返proj 好啲, 你可以試下叫18 negotiable, 如果你大學都正常, 唔係top up
講咩都係客氣, 一日未proceed 都係客氣
你夠話隔離屋黃師奶個孫幾可愛, 咁都唔等於你真係錫人架
agent 係SALESSSSSSSSSSSS
講左好多, 你可以看看哩個
https://youtu.be/vWbilELKwcI

明知你貴, 賣唔出, 做咩要為左你去做野同埋risk 同client 既關係
正常會冇左lunch, 係5- 6 點個陣有 meal time
但都看roster
好開心有用啊啲片~~
唔好stop applying 其他啊
即係你而家可能有少少overpaid
唔係中意拖, 係做野都要時間
約人,book 房, 等老細簽文件, 批offer, 可能個日唔只簽你一個
慢慢講就得, 好多SEA 同事講得麻麻
interviewer都買你得~ 唔洗怕
有可能, 但見左先, 傾唔啱再算啦~
打啦, 唔洗怕, 不過俾下時間人地做野啦
唔耐啦
2-4 星期係正常時間
可以咁講, 唔呃你
大把U FG, 點解要請個HD?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞