[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
Final round interview 完咗兩星期 HR 搵過我一次拎comm sheet 如是者又過咗一星期 但仲未收offer 請問我宜家個status 係點
如果你之前一路放開ph,然後你有證據你哋係有共識,咁可以的
Add oil 啦
繼續搵就會有
咁要睇吓strict 到咩地步啦,不過如果幾年前,又唔關事,冇就冇咗
問題就係有冇共識 合約上冇寫明啦
但從我當時理解OFFER係放紅日而且都放左兩年
我係唔係應該唔簽住問佢根據好?
老老實實佢今年減左兩日冇得放 下年唔知 (雖然我預左最遲8月一定走)
過唔到probation
新工返左一個月未夠就想裸辭

熬足一個月有無意義
完全冇 你又唔會去攞job reference 又唔會寫落CV
另外想問人事部recruitment政策

如果講緊大公司(跨國企業)
會喺job opening deadline之後先call人
並會一路收一路call?
Banking既secondment contract under the employment of agency 做唔做得過?
轉工果時bank/finance 傭主會點睇?
定不如direct contract 好啲?
放佢走 都可以等於 見完俾佢離開premises , 冇further 問咁

唔洗諗太多的, 出得offer, offer 夠好就可以去, 過度解讀個人會好攰~
分開啦, 但係你apply 太多, 個人會appears to be 冇就業方向
會, 你想6月last day?
如果咁長notice , 就要了
學識唔好做錯野, 交俾佢既野會on time 做得哂, 會double check
你都做唔掂, 但係請人又請唔到, 俾你做住先囉,
condom 係肯定既, 點會估唔到.... 你未有能力做哩份工

如果你地關係唔太差, 咪到時傾話係你自己resign, 唔洗諗咁多
做你做到既野先, 如果你仲有得救, 佢地又請唔到更好, 就會俾你係到
同時搵工, 一有更好就走, 當哩份冇做過
咁可以既, 反正contract
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞