[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
咁快有得升我做左一年半a都好似冇乜野識轉工好難先搵到份hro 但人工係a價
咁其實BCC都係courtesy 嚟嘅啫,就算真係唔BCC, CC其實問題都不大

除非你專得好緊要,否則其實HR喺唔同行業都可以相通㗎喎,我都做過好多行
杜小喬話做你女朋友 點知林明禎同你表白

你可唔可以用林明禎同你表白呢件事,叫杜小喬隆胸

唔係唔得,不過都幾乞人憎啫,要講㗎,直接話想叫高啲就得,假設你對於a and b 冇特別嘅preference ,純粹價高者得
如果你絕對真愛係Analytics , 咁就第二份,但係個問題係你點可以肯定呢個比較窄嘅專業,就係你嘅真愛?
諗多咗,即係冇下文。
咁驚,你IG話我知你Facebook個名
所以轉工要搵多啲,要學識點樣面試,點樣吹,點樣可以轉工來升一級,不嬲都係原地冇得升就出去搵
其實我未in b
如果係咁我係咪唔應該去in
廢事曬大家時間
我諗b可以人工出高d
不過我覺得a穩定好多 可以有排做
我會建議照去見咗先,你點知a 做落你會鍾意,所以機會嘅嘢,梗係留喺手越多越好
睇左,但NGO合約工易唔易不被續約?
若你同時收到兩個offer,發現自己突然變成了「搶手貨」,自然會想:能不能乘機向未來僱主提高叫價?招聘專家指出,這是可行的,但有幾點注意事項:

交涉的前提是,你有十足把握兩間公司都很想請你。
抬價應是在收到offer後,與公司的HR討論,千萬不應在面試時跟未來頂頭上司討價還價,免得日後相處尷尬。
在交涉前,應先做好市場調查的功課,清晰了解自己的強項是甚麼、公司需要的人才是甚麼、自己值多少錢,不要開出不符合現實的叫價。
態度應不卑不亢,既保持專業形象,也不要顯得「非貴公司不可」,受到對方輕視。
最後,記得自己確定收到final offer及清楚其細節才抬價,否則後來發現待遇與預期不符,可就「賠了夫人又折兵」了。

上jobsdb見倒篇咁ge文 你點睇
同埋a中間 其實攝左個agent
如果b真係出高offer 可以先同a個agent傾吧?
咁處理係咪最好
你講到話黑人憎
我都唔想第日比hr logbook左起小器薄度
你好 方丈
想問如果返工突然有急事想請半天假 雖然仲有AL剩 但如果有機會唔批 先提出請no pay leave 等佢決定扣唔扣假 咁會唔會好啲?
no pay咪一樣可以唔批
巴打見你有開post問

推到方丈答
Thx

諗緊好唔好做住admin先再進修
被推上絕路
病假
巴打本身做開乜架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞