[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
Reference check 多數係比offer 前定後做?
大公司有Reference check 算唔算有心請?
低過sales係正常喎
offer後啦梗係
屌你啲例子真係好撚抵死
簿
睇左片未啊
純粹想問吓意見
如果有份工比而家高2千幾蚊
但其實自己又未去到好想做 會繼續搵工
會唔會接受個Offer先
出個general staff grade嘅hr post隨時有一半嘅applicants係做admin想轉型hr

但重點係做過admin對做hr無幫助
唔該曬
大家覺得contract轉perm可以叫多幾多percentage?(大公司entry level,職位相同,呢行一年經驗)
你為咩想轉工先?
如果你係為錢,個數滿足到你,或者under太多要有stepping stone,咁錢多左自然可以做
如果你有錢以外嘅expectation,咁份新工滿足到幾多?對你嘅career path有咩幫助?
方丈 你好!

想問如果本身有返工,想轉工,但搵到工又驚之後比人炒變失業。

想問面試時, 可以問咩問題,確保之後發生呢個情況的機會減到最低?Thx.

因之前試過搵到一個offer, 明明interview一早講左自己經驗同能力係點,但結果返工遇到ge 事,完全唔係我expect 會面對Ge 工作同人事。而本身揀呢份工都係犧牲左另一個好offer.
轉得工一定有風險

最多都係自己試下收風間公司點
你面試問,人地有心唔講就點都唔會答你
係啊 我都知道
之前個次我都有驚咁樣 但唔好彩真係比我遇到
不過主要都係人事上~ 面試時又睇唔呢啲問題
所以黎緊希望唔好⋯
如果收到個offer,但唔想要,可以點樣有禮貌咁reject
方丈方丈,本身做緊政府 contract , 想轉返出去,apply左好多 admin工作都冇回音。係咪政府contract唔當係經驗?有咩方法可以提升interview機會?感謝🙇🏻‍♀️
自從畢業後返左呢份工就一直無轉過工
依家想轉工去新環境
Sd左成個星期cv都未有電話打黎叫我interview...

依家d hr 收到cv(有興趣既話)會幾耐先打黎叫我去interview 架??
你未辭職,就係你辭職之後做你現職,如果你已經辭咗職嘅前公司,就前同後都有
有時如果唔同嘅候選人真係差唔多,或者面試左之後都唔係好肯定,如果佢已經辭咗職,或者係佢再之前嗰啲公司,都會Offer之前做
係我個人好抵死
多謝你既鍾意啊靚處女
咁就睇吓你而家嗰份好唔好,同埋新嗰份會唔會幫到你再之後搵更好嘅工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞