[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
呢D公司入黎都罷
連份CONTRACT都唔岩勞工例 一定係垃圾公司
又一個伸手黨
大呀
因為agent 如果壓到你, 咪可以用哩一樣野再push 下個客

個客唔要你/ not interested 佢就唔再推

你又追得緊, 咪耍你...
18k 四年都可以既, 如果佢細公司, one man band 都學到野, presentation skills 夠, 有啲大少少公司都會請哩種cand 試下
正解
有時公司都肯放人早走的, provided 交接冇問題 同埋你又有可能身在心不在
你再入SME... 咁就之後好難入大架喇喎....
commencement date 都講埋? 大約幾時~?
咁又唔同, 如果個行係冷同細到好似某啲utilities, 全行得2-3 間, 咁有得升就OK~, 唔洗太怕
18-20~
都算唔係太奇怪
org chart 唔timely update 就好正常, 因為真心唔係首要工作
轉埋部門冇轉title 就少少odd, 因為比如你叫mkt executive 去做HR 就唔啱,
但係如果你本身title 係 "officer" 咁, 都唔specific, 就有可能了
你話呢
仲要而家都唔係熱....乖, 買對啦
如果係走, 公司俾IRD 份tax form 唔同的, 俾埋公司知就得~
市道好返啲未
未, 疫情未好, 利好消息冇, 人地有契媽, 我地得契弟, 你話呢
公司做野邊有咁快唔駛急啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞