[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
最好可以話俾你啲朋友知, 有哩個隱世channel
冇人看的
唔寫, 除非公司好出名
你反正接開Freelance, 講freelance 就OK~
計的
講得太啱, 諗幾多都冇用
上市公司但唔大間
因為之前見過好多工都無feedback 搞到有人請諗住做住先 做落好似上咗直升機咁⋯⋯
https://youtu.be/oSNJzyg4PKU

https://youtu.be/HEpLcZ5wWyA
其實直接打 方丈hr 簽約 已經有晒
睇左段片啦唔好白等係指佢等人用既話應該一個星期點都通知左?
Btw睇左幾條片好有用已訂閱~不過我發現佢問我多唔多interview我答左多呀都因為放完年假多番,冇講到貴公司係first priority希望唔會令我由得變唔得啦
我是AI, youtube 導航
係唔洗理佢通唔通知, 都找下一份, 一見完就好好放低
唔會太大影響的~ 唔怕
方丈,你好
有冇試過interview前講價?😂

話說,我上星期三經agent apply左份工
開價xxk+C
佢星期四send cv上間公司
好快星期五已經打番黎,
話間公司根據我而家人工,最多開到xx-3k+C
我叫佢還價到xx-1k+C
到今日都冇消息
(星期一打左去agent, 話未有消息)
(星期三再打去,都係話未有消息,話呢間公司通常一星期/星期尾先review一次)

我係比佢耍緊定點
Thanks
因為有course fail左所以defer左一個sem,如果interview 個陣人地問係咪直接答fail course要retake搞到比其他人遲左一個sem,會唔會扣左少少分或者點再解釋好啲?

另外畢業個陣學校會俾transcript、letter of certificate同畢業證書,因為有course fail transcript唔好睇。interview個陣對方無指明要邊份係咪可以就咁俾letter of certificate?
Thanks方丈解答
你好方丈,
之前話我interview 時出15% hr 覺得aggressive ,
1 week later,我inbox 問status ,
佢wts (公司phone)同我講application unsuccessful,
跟住我見佢又JobsDB 出post ,
第日咪誠意地問下5-8%得唔得,
佢藍tick 未覆,係唔係即係有機??

咁樣算唔算有禮貌,因為我真係想做依份工...
有幾差~?
即係傾唔成唔洗見
找下份~
方丈你好。本人剛轉工,如果番左新工個半月發覺份工唔對路,係咪最好邊做邊出去搵工?定辭左職先好d?
CV和見工應否提及依家份工?因為我依家果份比上一份人工高15%左右,唔太想轉番低個人工。但個半月又好似太少咁。
Thanks
話係疫情, 有啲 requirement 要多少少時間處理就得~
咁你真係冇bonus proof 喎, 你合約有冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞