[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
方丈~我上星期五臨中午send左email去follow up,我應該等到幾時再打去問下?如果去到聽日都冇回音(都in左兩個星期),係咪追黎都無謂?個hr in果陣話我聽manager趕請人所以上星期會有結果
一次sick 2 日
咁就真係有先好走
有冇諗過 FMCG? 但你個行好pay d
你而家哩份要幾耐notice~?
上星期五到聽日都係幾日
人地又冇話會搵你
唔好再煩人啦~
咁我死心繼續努力搵其他啦
Hi方丈
對上一份工個title係senior marketing executive, 今日收到份offer佢地比我個title係marketing assistant, 請問如果做左,係咪都會好影響CV?

Thanks方丈
係咪hr收到cv會比business line睇左先決定in唔in? 有冇機會係hr自己決定叫人上去?
我係騎驢搵馬緊,上星期去咗間都算大嘅公司到進行咗first in 同 second in,第一回合見咗HR同部門阿頭,第二回合係見老細,跟住就等消息。

啱啱HR打嚟問返我上一份工嘅人工同福利。佢嘅開場白係:「上星期老細同你傾完之後本身想放你走,但我覺得你唔錯,幾適合呢份工,所以想打嚟問多啲你關於你上一份工嘅嘢......」

我聽到即刻打咗個突,你講到老細都放我走,咁機會都微啦,不過我都同個HR講返依家份工人工同福利,然後就繼續等消息。

聽完個HR爆響口,係咪多數都唔請㗎啦,就算佢因為等人用而俾offer我,我係咪都應該唔好take?
跌左幾個grade
hr想將你pass去另一個vacancy?
hr計啱糧係職責所在
出少左comm 啲sales就
咁都得你in邊類工
請問大公司拎buy out approval 係咪要好耐?

個HR 係咁話未拎到buy out approval 所以無 formal offer
唔係啩🥶
媽劇停,第一次遇到咁嘅hr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞