[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
Contract 工有咩野要注意
睇下有幾有錢架姐個ngo
有funding 乜都得
唔該 不過我而家已經處理左自己ge 事 唔洗請假
Agent 就可以同你fight
個感覺就好似我之前咁講,杜小喬肯做你女朋友,但係林明禎同你表白,你就用林明禎同你表白呢樣嘢叫杜小喬隆胸,你估杜小喬會唔會嬲?

但如果同杜小喬講嘅係佢嘅好朋友,(即係第三方headhunter ),「你會唔會諗吓結構性轉型啊,你驚唔驚你冇咗個男朋友呀」咁咪冇咁容易落小氣簿囉
講座應該都有1000次,記得寫薪酬預期,如果你唔寫,如果你又搵緊一啲比較初階啲嘅工作,screen cv 既係啲junior hra,你估你冇寫人工,佢夠唔夠膽俾佢上司睇你profile?容乜易俾咗上司睇,先至請你唔起,咁佢咪孭鑊囉
咁你要(1)囉,喺字裏行間,當然我感受唔到你真正嘅語調,但係唔呃你,我感覺到你其實唔係特別睇得起HR Ops, 好多喺consulting 出身 tower Watsons 出嚟嘅我都有請過,都會有啲啲咁嘅情況,有少少離哋嘅感覺

我只可以講,如果抱住呢種心態,其實去邊都好難學到野,因為好難會有其他地方係會有咁fancy,而又出Offer俾你

個人覺得,其實喺HR一路做上去,最少都一定要有啲腳踏實地嘅all round exp,我自己行BP線上management 之前,都做過一段時間all round 。除非係請data analyst ,但真係少位到不行
同埋我會考番ielts 先
做番本科=唔會有時間讀
唔會,直接同老細講有急事好過啦
係呀,呢條太長,本來諗住遲啲答,之後就漏咗

基本上如果淨係做本地嘅工作,好多都係比較實務型嘅工作,例如計糧,例如MPF,tax,出文件,招聘,但係如果regional 就會多唔少嘅initiative

最主要來講,其中一樣最重要嘅,就係alignment ,因為唔再係自己顧自己,如果係做總部,就會派野比人哋,令到人哋同總部更加aligned,如果唔係做總部,就要接總部嘅呢啲alignment project 。咁當然亦都有相當相當多嘅coordination 系列

所以我諗最重要嘅係要預備會有唔少嘅文化衝突,同埋有好多總部諗嘅嘢,其實行到去本地係行唔通,或者啲同事會覺得好戇鳩,要識得點樣處理,令到總部滿意嘅同時,喺各國本地都可以行得通
起碼讀咗勞工條例先,男人女人冇所謂

你份工都可以算係幫到少少少少少少手嘅
去到絕路咁慘?點解呀
會唔會有續約機會,會唔會有約滿酬金,通知期,試用期,年假
所以你想轉去做HR ?
係工人對面會
一踏入本科就唔會有時間進修
咁咪做admin
好短嘅咋,三個月,其中一日可能要準時放工,所以你做自己嗰行之前你可以諗清楚讀唔讀先,係讀可以讀咗先,趁而家好似仲有得遙距上堂
Admin 都係一個HR入行嘅起點嚟嘅,但其實真係唔係超級關事
Mkt 其實相近好多應該會易唔少
上面d課程同admin都係對白紙有幫助?
我google話之後可以in d agency 嘅assistant
會易啲入
Yup
但今年收哂皮
mktg都要ot
佢唔想ot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞