[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
你好啊~~~ 我做咩要嬲LOL
正常都係同line com 左先, line 好憎既都見黎冇意思
但係有時line 太忙/ 太麻煩, 就有可能會HR push 見左先
咁又唔一定既, 老細唔係用人嗰個, 主要Line 睇唔睇你, 老細未得閒特登搞你

如果個offer 好, 錢同title 俾得足先諗
你話呢?
如果你唔係蚊型公司> big tech 咁, 我都見唔到有so...
人工呢? 你之前份工個title inflate 到咁?
CEO 肯, 就好快. 你個老細referring to 咩人...
正常係有需要, line manager> dept head > HR > head of HR 咁批, 仲要看dept budget 有冇錢
transfer 如果同事有好發展, 2 邊manager 都OK 就OK, 但我多數唔會批waive probation, unless 2 個role 本身有關

人工可以R, 但未必俾你, 你冇經驗

https://youtu.be/FmjoGzpldxo
所以看你之後想做咩type product
出多左呢
都係拖你
buy out 要line R, 再HR R HR 批,
要justify 點解咁急, 點解單獨只要你一人, exhaust 左唔buy out既candidate 未
找定下份~
唔會, 咁都係當未in touch
聽唔明做唔黎, 但份工對你career path 有冇好處
咁點justify 25% increment...
18*13 會易唔少
我覺得係老細放佢走個句可能有唔同 interpretation
我覺得可以傾到佢mark resign, 你而家都係幫手, 但係你又picky 搵工, 又想走, 咁你打算點
be more decisive

一係就唔理了, 走, 當哩份冇做過
一係就做到last minute 佢地請到人
你唔寫哩份, 7 日notice 都正常
同埋得一個月, 冇咩意思
TA 好想要人, 咩平台都用哂姐
我回到上星期三了, 你俾啲hints 我, 我搵下你個名
多數都係轉工上
做左咩大project , 比讀啲咩重要, CEO 唔會單單因為你有個MBA 就覺得你叻左
可能你本身expectation 低
係咪細>大公司?
可以, 但係冇反應其實可以係個反應
有出多過, 批左唔收返同事
Sxxxxx Lxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞