[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
點解~? 佢notice 短can be a selling point
少少亂
jumpy 係轉得快
亂係盲轉冇方向~
同埋都看你下份想搵咩
excel ~?
跟dept 寫, 冋你下份想找的最相關個份寫最多
咁你有咩好過人?
點解會被迫要報既~
其實都係roughly, 一年唔係死實實既
比如364 日VS 366 日
唔會看到咁細, 大約一年, 足月就好~
講少左, 我上星期收到B公司打俾我既時候, 我答左1month, 無講佢聽我有其他offer同埋resign左, 我應該call back返個HR同佢講?? 可以點樣令佢唔覺得我上星期好似講大話呃左佢咁
係唔係要detail到1st rotation: XXX Department
job 1
job 2
2nd: XXX Department
Job 3
Job 4
Job 5
Job 6
假設2nd嗰個係我最想做嘅部門 但我又想show我係唔同部門都有achievement
呢啲唔係問題既

但我見好多都要bba or social science 等degree
如果宜家去讀個hd 都係咪都難升

我個Degree完全唔關事
如果hr問你之前工作上同同事或者其他department 有冇咩conflict 應該點答點handle 又或者hr其實expect candidate 答到咩 如果之前返工 冇同同事有咩conflict又應該點
都有apply大專office 有in過冇回音
方丈把聲好甜
爭幾日就梗係無所謂
不過橫掂都專登做夠一年,無謂太取巧
你有degree點解要反轉頭讀hd?
想interview prep得好d,問定hr interview個流程/形式會唔會inappropriate?
有時以為會分幾round冇乜點prep但原來要見埋manager
有時以為會individually in又唔係
🤔係啵冇考慮到佢本身已簽A公司
打去問佢個status 個陣update 佢, 話想follow up, 如果sounds +ve 就話佢知, 你可以早返都得, 好大機會傾到
係, 所以dept details 有長有短
有degree 係身, 錢唔係問題就直入master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞