[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
係, 但多數application form 都已經有同意位你剔左
問佢拎ref check
咁如果7日notice就唔可以星期五走
ref letter, sorry typo
唔係唔得, 係改黎冇意思
佢要請你, 先會同你傾價, 唔係你改左平左,
你就會突然由佢唔想要> 佢好想要
冇用, 見左就完左, 要傾要講價, 佢會打俾你同你講
話俾新公司HR 知, 你舊工完左, anytime 可以返工, 唔洗mention 新工
由佢做埋ref check 先
可以, notice 可以係weekend, 即星期一交信, 星期五last working day, 星期日terination day
我問咗老細,都email咗對家hr follow up
所以直到人地再搵我之前都冇野好做?
In 左2次,過左成2-3星期以為冇機,我都冇搵返hr 但個hr又突然搵我話個hiring team 仲未make 到decision, 話有update再話我知,其實通常係唔係已經想請第二個但又想我我等?
唔該哂你太心急就咩都諗唔到諗錯哂,麻煩到方丈提醒我
係, 同埋話佢新HR 知, 佢reject 左counter offer, 等佢地知道可能你而家老細未必咁willing 做
consider 但discount, 因為大家都係DB, 唔係fixed
首先多謝方丈
我已經搵到工同簽咗約啦

不過因為當初睇錯咗日期&費事改嚟改去
我而家份工既last day同我份新工既first day係同一日
咁當然我可以返到新工啦
因為我本身最後個幾日日都放假
但對將來搵工會唔會有咩影響?
即係拖
唔洗諗咁多, keep applying 其他
唔洗客氣, 唔在意就唔會亂啦~
因為佢唔會為左你既安心而做extra 野
都唔算, 你話佢知你resign 左, 俾D pressure 佢

話佢地要人要得急

你公司有冇同你傾留你
2 份工都可以, 如果你做開all round, 之後有啲大公司exp 梗係加分, 但payroll team 太大, 其實學野會少啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞