[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
冇得升, 就1-2 年好郁下身
答佢冇乜
之後講下人地conflict 你會點幫手
HR 係想看你conflict management skills
咁似係你CV 同interview skills 都唔係靚仔.....
冇所謂的, 因為想去個地方都要有opening 先得
最重要係俾HR 知道自己愛學想學肯學, 去邊都得, 同公司擋子彈都得
後者~
係, 因為政府你仲有排等
你心地好好
同問
可以問的, 不過佢未必答你好多
我係19 soc sci 出身的
我見hrm 都會優先考慮soc sci
如果之後再apply 更上既位

使唔使讀番個 degree or master

有degree 再讀hd 係因為我個科太唔關business 事所以有好過冇,因為hr 真係一個幾有興趣
但宜家搵intern, Pt都要有相關嘅degree or hd
方丈請問下如果冇做嘢一年 cv 可以點寫好,同埋係咪好難搵工
明唔明達人點解
如果withdraw course印咗喺成績表上面,見工會唔會有影響
我都係ngo 做,其實正常完成曬d task好少會炒,除非係嚴重操行問題(client/錢銀個d)。我都啱啱過左1年試用期你都加油唔好咁擔心啦
你係貪佢offer好定係真係想做返company services先?
真心,有degree應該直接讀master
hr master都係比d大學唔係讀hr嘅人讀
方丈 想請教下3rd round interview 仲有咩要prep
前2round已經過哂2個hiring manager 仲有多round要見多次佢地
比阿頭話叫講多野,見到第二個department 都要講下野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞