[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
37 Like 3 Dislike
ard.2年轉一次工
9年而家第5份
同行
係咪唔應該比任何宜家嘅收入證明對方睇?
例如我宜家搵25K 新果份工我寫35K 之後我寫current 33K
然後對方問我有無糧單
實要求你俾
你亦都冇咩誘因唔俾佢睇
除非就真係老作
我公司HR話可以唔比 因為算個人私隱 對方唔會打去你做緊間公司到問亦唔會講(職業道德) 睇對方覺得你值唔值ONLY
有冇一路升~?
對方問就要show
佢老點你 你可以唔俾, 人地都可以唔offer
有呀
今日又打去問多次

我:係唔係都係冇消息?
佢:係啊
我:係唔係價錢上問題,其實我xx-3k+C都OK, 可以見下先
佢:都有問左公司有冇咩update(呢二日問?)
,間公司都係話等下先
佢:間公司都有搵其他agent (應該?)

係等咩?
係唔係間公司已經覺得我唔岩,但吊住我先

其實個agent已經介紹左第二條友上去
(我就咁睇,唔似有其他agent登類似post係jobsdb)

Thanks.
方丈你好呀 本身問過一次野
想問下而家2in 完左一份工 等左4 日左右
而份工經agent 搵既
應唔應該下星期經agent 打去間公司問下進度?
你唔俾人地都唔想俾offer 你
讀韓文同埋上網報course
到時如果我再搵其他新工
咁佢會睇到我依兩份工嘅reference letter
咁嗰份新工會唔會問我點解你舊工既last day同而家份工嘅first day係同一日?
八卦想問吓
你係因為人事而走
返工近d
定係人工高d而成日轉?
邊個會再睇你再上一份工last day
就算問你咪照答
overlap 1日唔會有咩問題
似唔會有消息
再搵過其他工啦
點照答?
Fg 如果簽咗約 但未on board係咪可以搵hr講就得
驚簽完約有更好offer
你可以唔比,佢可以唔請
方丈,你之前提過太耐冇轉工會搞到冇競爭力,睇落好似係 hea 慣,但如果公司發展幾好,自己響入面又做得幾開心,最遲幾多年要走(假設正常升職加人工)
如果份工一路有advancement,又做得好地地,無需要為走而走
方丈,您好,
想問下如果佢話要2個referee,但我俾得一個,咁會唔會申遇唔到?
謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞