我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
10後?
移民監呢個term出現嘅時候你老豆仲係條精蟲咋
做bs有冇市場
畢業後有諗過去台灣 但係台灣護士人工低好多 心理唔平衡
你台中一定平啲
如果有一堆好似樓主咁嘅人
用"技術移民"去台灣"坐移民監" 呃passport
以後香港人去台灣嘅門檻就會高好多 難好多
人哋批你去 係想有多個護士供應 唔係想送passport俾你
你對社會毫無貢獻 淨係利用漏洞拎個台籍

上面巴打屌移民監
就係屌你呢啲人
純粹呃passport 唔係真係移民
真移民 一年算得啲乜
喺自己新屋住一年算咩坐監
好多入籍拎pr嘅要求都未至於一年365日要留低 耐唔耐去下旅行根本冇問題

樓主仲好意思開post
好似唔可以咁,建議去做下research,技術移民就好似樓主咁講一年內唔可以出境超過三十日然後就可以攞到手;一係就做投資移民,要攞600萬臺幣(依加計應該160幾萬港紙)出黎做生意同時一定要請兩個臺灣當地人幫你打工,跟住營運至少三年,雖然營運左兩年之後就已經有個永居權,但假設你檔生意第三年收左皮佢係有資格收返你個永居權。建議可以技術移民有左個永居權之後就唔洗攞太大舊錢黎做生意。
你自己覺唔覺得坐監都唔能夠改變移民政策入面軟禁申請人係國內呢個事實坐移民監就係坐移民監,去得就預左,本身呢件事就無話負唔負面
絲打好波
nursing真係好抵讀
讀完又可以移民
認同台中生活會平返d
不過如果諗住打工的話
始終台北會比較多工作機會
有朋友響台北住,話最少要搬到汐止
仲要係要坐一轉車先可以到捷運站
d租金先會稍微負擔得到
不過聽聞汐止幾年後都會捷運通車
恐怕租金都會慢慢開始貴
不嬲都係
所以真係鬥快睇下幾時玩爛
台北係最貴地區
應該係一堆蛋白質only , 蟲都未有資格做
基本上台灣年青人都覺得係台北好辛苦
啲人成撚日話台灣食嘢好平
但基本上你喺台北要食到啲正常嘅嘢你係要比同香港一樣嘅價錢
但你份糧係香港嘅一半
(聽講)以前係xx萬台幣定期存款,1年後拎返,入籍
反送中前,係跳到500萬台幣做1年老闆
反送中前期,就跳到600萬
反送中後期,就跳再600萬+3年投資+請人bla bla bla

跟本愈收愈緊,有買趁手
技術移民
批左,去台灣唔洗做返本行
甚至齋坐
一年後入籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞