我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
收皮,18k係香港無可能搬出去住
好多香港人唔得
果d就唔適合移民台灣囉
希望你用你自己做例子
令狗共同港共FAKE NEWS不攻自破
五毛,block
藍絲五毛成日用過台灣儲唔到錢買iphone/旅行來做例子
係台灣打1年工,點會連一萬幾千港幣都儲唔到﹑洗唔起
難道台灣人就用唔起iphone﹑去唔起旅行
點會
果d人唔上連登唔用iphone姐
你住台灣?
你有咩居心
成日係到唱衰台灣
各會員留意
國泰cadet 係到不停唱衰台灣
居心叵測
大把香港人去過台灣旅行啦
台灣物價點會唔知
你班友係到踩台灣 有咩居心
所以話lihkg多五毛玩滲透
你過返 愛HK 個類藍絲group 出posts笑人移民台灣/英國捱窮啦
你快d勸樓主以後留番係台灣生活
樓主咪移台囉
你係到講咩都阻唔到人地過台灣坐移民監攞身份
叫佢拎完都繼續住台灣
你話之人地移完台灣做咩/去邊
再者人地攞完身份之後條路點行 大把因素考慮 eg 父母家人係香港
收嗲 好做唔做 你走去做林鄭的打手

麻煩幫我叫份拿坡里既炸雞
自己攪淨係俾驗身費,翻譯文件費用,幾义嘢得啦
基本上所有專業都唔可以即刻係台灣做番
全部要考/轉番個專業認証

此帖樓主呢一年可以研究吓點考/轉。

經常有人話入完籍之後拎人福利,其實除咗健保之外,無咩其他福利香港移民會攞到,但我同意你講會令台灣人反感。
VAT
同意
住近機場既隔離酒店可能大啲及靚D
反正都唔出得街
屌人話移民監個啲係咪岩岩岀世黎到呢個地球
你講到做護士好易咁喎
呢個bug
係政府開咗技術移民,無諗點樣令到呢批申請人有效及快速地可以合法係台灣做番相關專業,語言上點解銜接

會計師/律師/醫生/護士等等等
呢D香港全部都係用英文讀

投資移民設計亦都係一樣,只能自己經營生意,香港人有錢唔難,但真係識成功經營生意既唔多。結果早年就係有批壞AGENT攪D假生意出嚟扮係個客經營,又做假數玩爛咗個制度。而家所謂改只係做長多兩年,請兩個人,結果就係叫人輸多啲錢。
儲4分1人工 一萬蚊 都好多喇喎退休又可以搬台南 點睇都正好多簡直係天堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞