我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
做咩變左鋤鳩post
最多道德撚啫
移民要貢獻當地
唔係聖人先認同下話
咁你屌乜佢個心態je?你都話唔知將來點
佢將來係香港賺錢後投資係台灣又算唔算貢獻?你呢個時候屌黎做乜?
可鄰那
屌佢依家個心態
屌緊有當人水泡既心態
屌緊雙重標準
你見工淨係見一份?reject左人地公司offer你有無浪費人地資源?咁你要唔要免費幫人地打一日工貢獻返?
人地拿多個身份就叫做臭個名?咩道理?
一個passport 同一份見緊既工一樣,你個比喻好有趣?
共勉 多啲人咁諗
香港人呢三個字先會成為金漆招牌
做人可以multi-task 既
咁你答唔答到?而家唔係passport問題,係人地申請拿個居留權。你就屌曬鬼係度話人地移民無貢獻。

道德上身,連登仔一定係聖人,呢樣嘢實無錯。
先唔講移民係唔係就係同路人
你又知我冇點話蝗?
我冇話過將來佢唔會喎
消費就係貢獻怪之得有恩主論
唔好啦埋經濟學、內循環黎講狗屁不通
拎passport 冇用都冇點解要移,如果有嗰啲咪福利囉。理順下你地邏輯先啦

補多句人生攻擊唔會變得有道理
你上連登喎,咁你係咪聖人?
諗同
話人葡萄同批鬥果班人唔覆你個留言
所以咪話緊你lor,係咪?開始玩文字邏輯呀?
你慢慢玩啦
仲有,偉大d,唔好淨係屌樓主,屌曬全世界,因為每日都有人做緊樓主依家做ge嘢
Cls 台灣俾少少彈性技術移民 都要濫用到盡
仲要同投資移民比
人哋批投資移民 係要錢 所以錢到最重要
技術移民 係要技術 仆街拎完passport唔俾技術

個彈性嘅原意 係俾你慢慢逐步有buffer咁適應咁喺台灣做返本行 唔係俾你呃passport

同bno太空人一樣
就算英國俾彈性 香港人見到濫用 都會批評 都會割席
因為你啲仆街自私精影響梗其他香港人呀屌
我有屌晒呢班人架
講到玩文字遊戲,跟你學野啫
我又唔覺得自己偉大喎
好基本
唔好意思,想介入下兩位既討論

其實我地係咪唔屌得150新移民 / 雙非,你地點知人地將來唔會貢獻香港?

上一輩拎完外國pr返香港搵食,有事又走先係咪唔屌得佢對果個地方無歸屬感?
嘈咗咁耐,其實有冇人知香港RN牌點樣換台灣牌?
如果換個牌都要搞成年,咁樓主呢年係唔係都冇得救急扶危㗎啦...
樓主都打算之後賺夠香港醫管局錢就會返去做生意,又何嘗唔係帶資金返祖國投資?
而家個bug係喺台灣移民署放寬入籍但係台灣衛生署冇放寬執業,真係要fix bug都係fix衛生署唔係移民署
樓主唔好太介懷,自己好好打算,加油

但呢啲做得唔好代表我地喺呢個時勢要咁做?
我地屌大陸人,佢地照入到境,因為批個權喺大陸度。上一代回流嗰啲好多都捱左一大段時間先回流。而且我地移民既量仲多,冇呢個本錢去玩爛個制度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞