我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike

上面d人講緊大把人都係咁做
係連登仔孤陋寡聞
話有問題就係道德撚上身
我一開始仲以為自己睇錯
明明就係講緊心態問題,唔知點解又會skin咗去葡萄問題

我就不嬲鼓勵人走既,問題係唔是咁樣囉,同上一輩藍絲有咩分別

我要既有決心啲拎住十零廿萬去外國我一樣會致敬,一樣會祝福
嗰 d 人 loop 嚟 loop 去都係講嗰幾味

好似換咗個 username 入嚟再 rephrase 一次咁

討論緊心態問題佢地就話你道德高地 乜乜好多人都咁你唔鬧哂佢地 人地台灣都未出聲你咪咁多聲氣 之類之類

玩完一年返香港賺錢
儲夠錢搞生意掛
佢本身個plan 係咩佢自己知
我講將來有歸屬感回饋返人地社會就好
貢獻唔使諗到咁高既做返就算做咩崗位都係貢獻
唔係用完技術移民走人,再搵真銀
移民政策可以調整,唔係依家行緊代表佢衡量晒
香港移民潮係新野

不如你覆一覆其他人先
電機都係睇到頭大都冇計轉,唔講電牌,就算大學後入埋學會都轉唔到
移民外國未必 100% 可以做返香港本行, 尤其是係要考牌要學歷 ge 專業
樓主支持你,有能力又肯走呢件事就最值多鼓勵,好過d人日日話要去英國但連bno都唔續。 最後你返黎又好,留喺台灣都好,個決定都應該尊重。 連登仔成日覺得走左就唔應該返黎同香港斷絕,但好多時唔係非黑即白,俾自己多一條路行從來唔係咩問題。
如果嗰啲係佢地frd 都冇咁驚
最怕啲人真係覺得咁移民好so
佢話玩一年返返香港賺錢
有能力又肯走我都鼓勵呀
所以我都費事插咀
個個都咁做就=無問題
所以香港風氣就係咁

炒黃牛,個個都炒,無問題
買黃牛,個個都買,無問題
去外國影衰香港人,個個都係咁,無問題

總之人人都咁做,你指摘就係你唔岩
前面嗰個之前討論過唔講啦

資歷互認嗰啲台灣好難,教學語言唔一樣,好多時候國際都唔受佢玩。而且互認都要香港肯同人傾,加上好多地方怕左中國都唔會同台灣傾。台灣唔互認都搞得點,佢冇好大既誘因去做。

而且依家係你移民,心態要去融入人地,適應人地,話呢個係bug 係香港人既角度。其實好多國家既唔同職業都要再考牌,呢啲係移民既成本。長遠多香港技術人員過去又eager 做返嗰行,當局先有誘因再推動。
假結婚移民都有添,如果有人開post 我都會屌
我都係個普通打工仔,淨係打算退休先過台灣生活
你都戇鳩嘅
未食晚餐見到你個三文治好想食
我地真係好撚中意香港...........啲巴士
想知台灣嘅public transport 掂唔掂?
要撐保護傘
啱呀 啲專業資格99%要重頭嚟過
上面好多小朋友應該唔識,唔同地方嘅専業會有唔同限制, 唔係你話得就得
我係諗緊, 當地公司會唔會唔肯請冇local qualifications 嘅人?
同埋重頭考牌都好辛苦, 所以唔少人明知澳洲難移民, 因為有D牌 (例如nursing) 可以唔洗考過曬,所以都寧願去澳洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞