我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
係唔係要搵個台灣人做擔保
不論居留種類,申請人都要一個擔保人

睇黎都要搵移民公司搞
升學移民有難度
台灣要返嚟香港做兩年 (好似叫港二技)
或者過咗拼點制,留台做5年 (但係要搞文件,好多公司嫌煩唔請外來人)收入過一個數,先得呀

好處係學費比英澳加紐平好多
新生活快樂
多謝
在台灣的大學畢業後,回香港工作獲得兩年工作經驗後,再以畢業僑生身份申請返台,毋需投資,也無最低工資要求,住夠時間便可以申請入籍,即:
- 2年香港工作經驗;
- 返台灣再居住多一年。

呢個好似易好多
冇工種要求?咁算係窮人褔音喎
讀完4年先返香港做野隨時已經改哂
之前Google 過好似係睇交稅。有證明交2年稅然後入紙申請。
好似係
樓主就好啦 入到台灣境
好想黎啊 好掛住女朋友
樓主,一切安好嗎?
有冇update?
Hi~呢排忙租樓 過幾日會update
就係太多你呢d人
令到政府放肆咁玩
知道俾返3,5萬人工你班柒頭就唔會走得去邊
不過唔好開心得咁快
好似樓主做護士咁
大陸醫護好快嚟蠶食你啦
各行各業都只會俾大陸人控制
你咪繼續自慰囉
你讀完大學
港澳條例可能都無左
在台灣的大學畢業後,回香港工作獲得兩年工作經驗後,再以畢業僑生身份申請返台,毋需投資,也無最低工資要求,住夠時間便可以申請入籍,即:
- 2年香港工作經驗;
- 返台灣再居住多一年。

呢個好似易好多
冇工種要求?咁算係窮人褔音喎
之前Google 過好似係睇交稅。有證明交2年稅然後入紙申請。
好似係
你讀完大學
港澳條例可能都無左

呢樣真,根本下年金鐘台灣辦仲係唔係度都成問題
Hello 各位
Duffy絲隔離完出嚟已經過咗兩星期
去內政部移民局拎居留證 要等大約一星期
拎到居留證後先開始計居台365日
居留證係唔可以出入境嘅
如果要出入境可以額外申請單次/多次出入境「簽證」
(好似係咁叫 )單次600TWD 多次2600TWD
不過我冇申請到 如果將來我要離台 提早5日去申請就可以
如果要辦電話卡上台同開銀行戶口
要響內政部移民局拎埋入出境證明書
申請銀行戶口一般要去返居住地址附近嘅分行辦理
去之前記住整個中文全名印章
因為台灣所有正式文件都需要簽中文全名同蓋印架

至於我而家已經搬咗去新屋喇
搵樓嘅過程係有少少困難嘅
因為居台滿一年之後一定要有個地址入籍先攞到身分證
而好多台灣業主都唔想俾人用佢地址入籍(因為逃稅)
所以如果係移民要響台灣租樓 記住問埋可唔可以入籍先
搵樓可以用591租屋網 最common
亦可以加入台灣租屋嘅fb group 入面都會有d平靚正選擇
恭喜自己正式入伙
想問下隔離14日台灣政府係咪有補貼?
要唔要特別申請?
你隔離14日total住宿幾錢?
感謝
祝你一起順利

可以的話多啲po啲點滴上黎分享下
到時同我結婚,申請埋我過去 ok?
上網搵樓即係唔駛經agent?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞