我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
Exactly ~ 我因為屋企人已有台灣護照 所以隨時都入得藉 不過 計落 個生活真係一般 所以去歐美加算 我嗰行 香港搵3-4萬 歐美同香港差唔多 台灣搵9000~1萬蚊 點生存....仲要係台北
樓主都幾搞笑
走1年唔做野拎左居留跟住繼續返香港打工?
咁我保證你打後10年什至20年都唔會走
咁申請移民既目的係???
個pr急住出post
唔好見怪
擺明退休移民!其實多一個身份有乜壞?台灣反而蝕底咗
樓豬可摸耳試下8
IT狗唔得
台灣退休過去生活就得 儲夠錢過去可以慢慢搣 如果過去搵食就咪制 點解唔諗加拿大
邊有visa條件係一年365日完全唔俾出境
包三餐
理性討論,唔係Blame

1. 樓上有人講左,太多人咁做,台灣移民條件越收越窄,令好多真係想移民長住既人辛苦左好多,不過人不為己,我理解既

2. 但無論政治、醫療、環境、教育、生活質素各方面,台灣絕對好過香港

3. 雖然賺台灣錢住台灣係窮,但香港何嘗唔係? 我信香港搵錢可以儲多啲,但有得就有失,自己平衡下,唔好淨係諗錢

希望樓主利用呢1年了解下台灣Market,諗下係咪仲想返香港,特別係正苦咁樣對待醫護人員
係香港定義為專業人士嘅職業,例如三寶嗰啲,係台灣嘅起薪都係9000-10000港幣,頂薪得15000左右。非專業嘅更差...6000-8000都有,話知你頂大...
係 台灣醫生反而唔吃香
祝福你
冇撚錯
監佢地老母咩
自願+深思熟慮+開放眼界+逃避鬼國

學埋晒d支那、閪人、垃圾狗心態
晚餐: 翠
跟住就有人會話 車~你就算搵得9000-10000 生活開支唔大咪得囉 高雄 台北個啲地段 你想租啲好少少都唔平 食方面又係唔平 你估餐餐夜市 餐餐滷肉飯 餐餐胡椒餅咩
好有道理!佩服
係 我都去過台灣 我懷疑講話生活個啲人連台灣都未去過
講話生活費好平個啲人
唔係話呢隻字係大陸字,而係講啲人用呢個字配合嘅心態:
「監」有貶義,監房入邊通常都環境惡劣,冇得避,但係一坐完就可以放返出嚟。

同樣地將呢個意思放落移民度:嗰個國家環境惡劣(外國最常見嘅咪咩天氣寒冷娛樂極少),但係因為共產黨又逼住要去,最好就快快趣坐完「監」,拎咗外國國籍,出返去外邊(香港)享受本來嘅生活。

當然用呢個term as an expression 嚟代表拎到外國居留權之前嗰段步步爲營嘅日子係冇問題,亦都非常之傳神。咁我覺得都要睇吓內容嘅context,同埋用家對自己用緊嘅文字了解有幾深。
我都隔離緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞