我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
香港人仲要比大陸人更自命不凡
易地而處,你覺得你係台灣人你會鍾意?

希望樓主住耐左會有歸屬感,做返啲野貢獻返人地社會。其他覺得冇問題既人,將心比己諗多一步。
樓主有話長遠唔返去咩
追完兩個post 睇唔到佢有呢個計劃
我都希望佢將來會回饋人地個社會
絲打預備每朝早畀指揮中心打電話嘈醒
btw 記得申請防疫補償 每日有$1000twd
唔講得架,我岩岩講完俾人話IQ 60以上唔會咁講
仲話: 香港人去旅行邊有公德心
講到好似好應份咁

移民當地卻整臭香港人既朵
咁都係應份,服
好想問下你憑咩去台灣?投資定技術?
其實護士要移民好多選擇 亦唔難
雖然台灣係好就手
但我相信選擇得係想長遠移居既
樓主係拎定先 呢一年係比唔到咩台灣
但未去到你講成條寄生蟲咁
佢上一個post 自己話呢年唔做野,再返香港賺錢架
護士移民係有好多選擇,但好多要求stay 既時間長好多,又要做返嗰行。冇台灣咁單純冇綁死。我真係睇唔到有咩貢獻。

唔係話起居飲食支出係貢獻,人哋係想多個護士唔係派護照俾你。
你通關之後第一時間係結婚,唔好諗住搵工,係台灣請外地人搞working visa係勁麻煩同唔易,因為台灣都係優先聘請本地人。
*唔好話
移民當地之後整臭香港人個朵 都算自己有份受返
住一年 整臭咗香港人個朵 就拍拍蘿柚走咗去

我驚我哋遲啲連去台灣旅行都因為樓主呢啲人而俾人白眼
痴線 洗唔洗追兩個post 黎批鬥人咁
係你先仲咁得閒回佢
大家都係香港人 話乜同大陸人比自命清高
人地岩岩移民就批死人地之後都唔會貢獻咁
佢又唔係識台仔先想移民過去 講到尾又係自私想法
唔通我有朋友係台灣搵 60 70K 台幣一個月好有貢獻
係咪要大讚即刻俾個永久居留 passport
其實唔知你男朋友嬲咩,佢過咗一年先嬲都未遲啦,而家人地先過去,咁快就講一年後,一年後樓主嫁咗都未知,咁緊張人地嘅嘢,不過關心下自己重好啦!
3月3號我都飛過去

個post真心有用
我係講返一啲台灣人既諗法出黎
點樣批鬥法?唔認同就係批鬥?鑽人地漏洞仲要走出黎晒命,仲有人護航。到時收緊左技術移民大家怪邊個。樓主就移左,屎就其他人食。明明都係冇貢獻,上面啲留言又話香港人高質啲、有積畜,咁講唔係自命不凡咩?

你朋友有貢獻係唔使大讚,移民本身就要互惠,呢啲係正常發揮。我都係怕大家有樣學樣先咁一路覆,前人種樹後人先有得乘涼。
唔係 係你右手邊
威威丫嘛,去玩就移到民
我關心香港人。講完
拎護照咋, 稱唔上移民
agger,中國人最鍾意妒忌人,樓主跟足規則做有咩問題? 台灣可能就係好需要呢種技術人材你地又識咩? 咁唔抵得就去台灣政府投訴唔公平 就算冇樓主呢個post就唔會有人識咁做? 台灣就唔會收緊呢種移民方法? 兒登唔好咁幼稚好唔好

利申:好羨慕樓主,做護士真係好著數
#31 「技術移民 要滿足留台一年的條件 就可入籍」
樓主自稱係技術移民入籍
我諗我識樓主
一帆風順
希望新生活愉快
提醒就叫妒忌?提醒嗰陣香港人就變中國人?兒登仔唔好咁幼稚好唔好 之前個投資移民門檻就係咁收緊既。係合法,但大家繼續咁做將來收緊舊屎邊個食?

要講既講完,聽就聽,唔聽當我多事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞