我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
你做咩浪費時間同個no one 講野?
唔使你打氣樓主都繼續技術移民架啦
同佳歡迎你
巴打你一個過去?之前會住邊?你目的地係邊度?工作方面又點?

BTW 祝順利
樓主最好留意下,你洗唔洗交台灣稅

香港係按本地收入徵稅,班蝗係大陸收幾多租,係香港都唔洗交稅。但台灣係按國民身份徵稅,係香港番工但keep台灣戶籍都要報稅,洗唔洗交就另一回事,台灣稅制複雜過香港,同稅率高過香港,你最好請個台灣會計師問下
樓主今年係要報稅
樓主講過今年去台灣唔做嘢即係冇本地收入,若然香港仲有收入,超過1,000,000台幣要申報
有冇起埋底我其他背景?我諗你示範緊咩叫批鬥
我post 好多台灣post 架
順便睇埋啦,愛屋及烏我都好關心台灣既野
唔使技術移民都去到
起人底人生攻擊呢啲叫批鬥
執人口水尾都執好啲
咪理佢啦

話說你有無諗住走呀 教師都唔係行唔到 skilled migration
你有咩來有咩往?我淨係見到人生攻擊同起底
俾個point 我
我地再討論,你回我啲point 叫先叫批評
咁都叫起底
又唔係起埋你姓甚名誰住邊幾歲
有無養狗
Btw fyi
但批鬥明顯帶有嚴重暴力和破壞,批鬥通常以團體形式進行
起完我啲post 都知我唔會用技術
起勢咁屈我眼紅先講得通
提乜嘢呀道德判官
你未出世前已經大把人咁做啦,拿完個身份就返home country,唔係淨係台灣呀
亦都唔係淨係香港人咁做

係連登仔孤陋寡聞係度嘈。要講貢獻,唔好講移民國家,你自己為又香港貢獻過d咩呀?
上面邊度有暴力和破壞?我地夾埋?google 完copy and paste
貢獻啲咩實要開個post 出嚟話人知
咁咪係lor,人地開post只係講佢暫時打算,你點知佢將來會點?一野就道德判官判落去。
咁叫道德,我覺得好基本炸
你自己話人批鬥先喎小姐
睇清楚自己打過啲咩先啦
我唔起啦 懶 Anyway 祝你順利 去到外地努力融入

日後話俾人聽 I am from Hong Kong 嘅時候會令人對香港更加欣賞

成日話人唔識分香港同支那人

希望由我地呢代移民開始令愈嚟愈多人識分
人地想多個選擇就係度比你話?你耶穌黎ga?
玩完一年返香港賺錢
呢個係佢個打算
我都講過如果將來返去係好
呢直接quote 返出黎
我邊度批鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞