我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
台灣人一般都有日本個套禮貌甚至再親切d
你點吠人地都係舒舒服服係台灣你就係連登鳩up
邊個話樓主係因為呢一年唔做得野所以要係到玩一年?
樓主話因為自己唔識中文 唔做野呀所以
咁冇技術提供咪當去玩左一年
台灣都無損失
點樣同新移民比較
其實 "坐監" 其中一個定義係唔可以離開指定地方
所以用 坐移民監 黎講要stay喺嗰個國家內某個時間, 拎到passport先可以離開唔係咩問題
你講到「又要供健保」,好似好委屈咁,我話返你知個事實係台灣人當健保係福利,個價值係大過供款。而且唔住喺台灣可以斷供,唔使又要供既,不過好少人會咁揀,因為他日有咩病可以有好既醫療backup。一個國民身份冇得益,咁要黎做咩?你冇付出人地俾左野唔係拎左著數。咁叫冇失去啲咩。多個人分人地啲資源,但又冇貢獻。
你依家又話樓主提供唔到技術拿?

咁去玩一年既遊客又點解值得拎passport?
國安法前移民不褸都係叫坐移民監架啦咪咁敏感啦
咁諗就可以唔使反思係幾舒服既
我無話以前唔係咁叫

一路都係咁叫就唔可以講 ?
帶幾多錢過去
肯交戲已經好好啦
你自己過敏自己嬲你嘅事唔好影響人
言下之意係樓主呃左人個身份?
但呢個身份佢唔係當地住自然唔會分到呢個資源架wo

技術移民第一年唔係唔做得野同唔讀得書
如果想做返護士要讀返當地既野
至於做唔做到其他,冇見樓主同其他人講過唔得
我冇講過佢蛀米蟲,唔好扭曲我講法
我係話拎完護照冇貢獻
佢話玩完一年返香港賺錢
將來有錢再搞小生意掛

似當台灣係水泡多啲
挑 我夠可以話你唔鐘意咪唔好覆我
如果係咁拎黎做咩?
我上面有回覆過第二位巴打
若果佢係當地住就會提供到技術勞力
但佢唔係當地居住亦唔構成”呃資源”呢啲罪名
而passport只係一個身份
佢本身的確有技術所以deserve去拎一個身份
其實香港rn去到個牌係無用
無得直接轉,要再考過,考又考中文
護理師國考合格率仲要好低,得3成
護士去到好難做返老本行
不如做啲小生意好過啦
技術移民係想要多個人黎投入個行業
唔係要個身分
台灣唔set 限制係太傻
玩爛個制度對後人冇好處
佢話返香港賺錢
你上面講左
水泡
但我唔覺得為自己鋪後路係咩錯
有人將呢樣同蝗蟲比較明顯唔相符
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞