我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
女無咩所謂,大波啲
唔係睇死樓主
但1年後返得香港賺咁高人工
真係好難放下身段去台灣做護士

錢係永遠賺唔完,咪睇下樓主幾年之後先會真係去台灣定居囉

我地只係從樓主話玩一年拎左身份就返香港做野黎俾建議佢姐,樓主講得短 我地咪講得短囉

樓主都無講長遠,你憑咩自己幫樓主講「長遠」
Ptt 啊。 咩9 ppt?
無睇錯你班沉醉攞道德光環的死左膠
樣樣都set高最高standard 鐘意迫死自己人
仇內>抗外
呢個時勢 你話L知樓主呢1年直接裸辭唔帶錢過台灣定香港賺幾年有筆水腳費再過台灣打工 總之佢將來真係過台灣長住打工的時候 就對台灣有貢獻
人地係台灣個1年做咩 關你撚事
台灣真係要限死個1年就要打工先叫有貢獻的 自然會加d要求 eg 工作証明/入息証明/納稅証明
洗撚你多事
始終打工黎講香港最搵錢,無係台灣做生意既心態
就乖乖係香港搵多d錢有本錢先過去生活就最好
黃衛兵真係好撚恐怕
唔跟你個套就係當水泡﹑唔係真移民
仲撚惡過人地移民署
你黎真話人黃衛兵唔恐怖?
係咪當人水泡你睇返咪知囉
人地寬鬆係人地好,但移民政策會調整既

認同
知唔知咩叫黃衛兵?
幾時鬥過黃?除左人生攻擊你仲識咩?
你講呢 d 野有乜 point ?

考 RN 唔易同做 RN 辛苦同我地批評樓主坐一年拎水泡之後返香港有乜關係 ?

你搵到你個 logic 未 ?

我地依家討論緊嘅野同本人有無專業資格毫無關係

有無專業資格唔會令你嘅論據有力或無效咗

你只係試圖 discredit 緊提出相反意見嘅人

係好低級嘅詭辯嚟

要講就唔好離題
ppt...??? 真係拗晒頭 原來係ptt
證明好多人唔了解台灣而係靠想像力批鬥人
一個typo 就捉住黎屌
有啲基本既道德就俾人話道德左膠
你知唔知咩叫左膠?左膠支持大愛,要廣收移民架
你覺得貢獻人地叫做高標準?會唔會係你低標準?
新移民好多都有喺香港打工,將來都有機會長住,點解有俾人鬧?雙重標準。

成個post 樓主都話玩一年返香港賺錢,遲啲再睇下返去做生意掛。你幫佢諗遲啲長住會貢獻台灣。冇屌佢唔玩得,係屌佢個心態,拎技術移民玩完一年再返香港賺錢,又要移民又唔諗貢獻。

係合法,仲好醒添,冇代價移民,食晒兩家茶禮,所以要放上黎俾大家學習,大家快啲食埋呢轉尾水。執輸行頭慘過敗家呀!

可以繼續話我葡萄、話我批鬥、話我道德撚、港女格,咪俾你鬧囉。到頭黎收緊走唔到既就抵撚死,上左岸又可以返黎搵真銀既咪笑到最後囉
黃衛兵解鬥黃? 紅衛兵姐係鬥紅?
你的所做所為 就係set個道德高地聖人光環 去話樓主個1年唔打工就笠頂呃移民高帽落樓主到黎批鬥
同紅衛兵迫人戴高帽掛大字報在心口有咩分別?

你話L知樓主呢1年直接裸辭唔帶錢過台灣定香港賺幾年有筆水腳費再過台灣打工 總之佢將來真係過台灣長住打工的時候 就對台灣有貢獻
人地係台灣個1年做咩 關你撚事
台灣真係要限死個1年就要打工先叫有貢獻的 自然會加d要求 eg 工作証明/入息証明/納稅証明
洗撚你多事
抄三次俾你 ptt ptt ptt
駁唔到屈人、捉typo
上面答撚左你
移民關黃咩事
唔好咩都拉埋黎講
係,不過好難
都係果句,錢永遠賺唔夠
而且你叫護士轉行做生意
佢真係唔知做咩好

所以點解我建議樓主的起心肝堅持啲
因為返到去打幾萬港幣既護士
真係唔捨得走。。。
你知唔知咩叫紅衛兵?
搞清楚咩叫批鬥先啦,批評=批鬥?
全部都係有來有往,你有論點我反駁
咁叫批鬥?我亦冇主動去開post 搵人幫拖
唔同立場就唔得,就多事?
唔了解就唔好濫用啲terms 啦
好多人都唔捨得香港份糧
最後為左自由既空氣都係要取捨
越耐越唔捨得
佢係咁 loop 你就咪嘥時間啦

通常你見 d 人講講下開始搵 d 唔關事嘅枝節嚟 discredit 你

或者用埋哂 d 低級詭辯

例如 好多人都係咁所以好正確

或者 有更多人更差點解你唔講佢地

你就知道無謂浪費時間嘥口水同佢抝落去架啦
死開啦。 賤種港女就係你呢種多管閒事
當自己女王定boss 樣樣都要管 要人跟你個套先叫啱﹑ok
有人屌新移民 關你屌樓主撚事?
新移民政策 香港人無話事權 單程証由大陸公安批 更加唔係技術移民
台灣搞得技術移民政策吸人才 自己計過條數點先足夠吸引 有咩問題自己會調整政策/當初就會有相關限制eg 留台1年要工作入息納稅証明 洗撚你管 你亦管唔撚到 亦無人需要你管。 就算將來台灣當局收緊政策 決策都唔受你一個普通人(一個連台灣人都唔係的香港人) 有咩主張影響。唔好諗到自己咁L偉大 周圍管人地點做。
啱。
賤種港女多管閒事
精神勝利法?
The truth is u r no one. Ur views exert no effects on Taiwan's immigration policy.
收嗲。樓主繼續技術移民 唔洗理你。
可能佢地想推返上熱門
俾多啲人仿效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞