我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
你最好一通關就飛去台灣啦!有心理準備就搞結婚啦! 唔結婚long d唔係一個辦法,更何況對方係台仔唔係台妹。
恭喜 Duffy
我都希望遲幾年移民台灣
唔想搞到好似為移民而結婚
有一次同佢傾將來結婚嘅嘢,講講下大家都唔高興,然後佢話唔好結囉
btw 想知最尾嗰句點解
即係當香港搵4萬 餐餐食80蚊 好啲嘅100-200餐
租屋租20000都好好駛喎
未計啲鋪頭仔食個大滷肉飯都係35蚊
重點有健保 唔洗擔心醫療開支香港有大病輸身家
如果1個月睇幾次戲
1年要去1,2次旅行
2年換一次IPHONE

條數就唔係咁計
仲未計要交勞健保 稅 生活雜費
同埋唔洗儲錢咩
咁多相你睇撚住自爆呀
絲打請唔請跟班
有冇興趣拎完護照結婚賺番d使用?
同絲打一樣用護士牌申請,依家等緊張居留證副本寄過黎
本身諗住去英國,但依家諗緊台灣一年就搞掂,好唔好入左台籍先,不過未睇真對bno visa入籍有冇影響
可唔可以分享吓點拎埋台灣張證,要再讀書?
其實交稅係偽命題嚟
樓主只係護士 做埋雞都未必要交

台灣居民在海外 (例如香港) 的收入在新台幣100萬元以下,無須繳稅。如果海外收入達新台幣100萬元以上,再加上在台灣境內的收入,總收入超過新台幣670萬元,就須申報海外收入並納稅,稅額是總收入減去免稅額670萬再乘以20% 。

在取得台灣身份後,只要當年度未曾有一天在台灣居住,海外所得也不用課稅。另外持有居留證在台灣居留期間,如果當年度在台灣居住超過183天也需要申報海外所得。
咁正有得揀食咩
可能只係樓主啲fd
我唔認wor,
你咁樣來評價台灣既同時,
你不如用下香港中位入息數來評價香港呀.
香港中位入息數係18k , 但係租金分分鐘用你10k .
仲多過2分1呢. 你唔計?
「水果」
連廣東話都唔識講啦咁快?
叫開「生果」
lm
樓主加油
唔使理上面d 道德撚又話用bug又盛

如果台灣覺得係bug自然會封,一日佢唔封就代表佢地計過條數係利多於弊。例如護理,就算佢唔使(唔俾)你即時工作都可能係預計之後人口老化需求增加,收多一個好過少一個

就算唔講專業移民之前都一大班人假投資唔做/hea做生意,而家要請人都有大把人諗住三年後摺埋檔嘢蝕左當比移民費,然後揸住幾球港紙退休咬福利,根本唔會有心同你經營,要屌嘅都屌咗呢批先

根本全世界移民都係搵最啱自己嘅pathway,一條路封咗咪搵第二條

再講賺香港錢台灣用又可以幫台灣經濟輸血又唔使益香港商家 (反而係你要接受香港環境愈黎愈惡劣同未必再走到)

最緊要唔好落地就攤大手板攞福利,唔好用香港人果套強加人哋頭上,入舖頭講廣東話,同埋尊重人哋文化

利申: 想用bug都無得用
我支持上面有位巴打解釋因為限制出境所以形容為”坐移民監”
不嬲由細到大都係聽D人話岩岩移民冇得成日返香港

呢個都只係一個term, 邊有講到唔尊重自己移民
講坐移民監=覺得移民好似坐監?so on9
你係咪呢排睇得大公報多話移民姐係做二等公民
有d野寧比人知,莫比人見
台灣政府有可能突然加terms
到時突然cut左影響既就唔係樓主一個
收皮,台灣賺2﹑3萬台幣好過香港賺3﹑4萬港幣
加油樓主 祝你生活愉快
五毛狗死開
講親台灣一係吊人工低 一係吊物價無咁平
到底有幾多月入18k既香港人會租10k既地方住呢
唔用iphone
唔去旅行囉
一年又省返一萬幾千
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞