我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
但的確樓主自己講 唔識中文 做唔到護士
佢有技術 但無打算做返 咁點解deserve 拎一個身分
Even 佢係當地住 都無話一定會做護士 提供技術
一個好心分享資訊既post都比人咁批鬥法,兒登真係冇得頂 好彩我唔會做好心
本來就有
2年要入境一次
到時樓主又可以去台灣CHILL番幾日
好心唔好諗埋一邊啦,樓主係靠自己實力去申請技術移民,而唔係假結婚入藉果隻,我真唔知你做乜咁多想法,又咩整臭香港人又乜乜乜咁,講真香港人係台灣已經係冇咩質素㗎啦!咁多年嚟去台灣旅行嘅香港人已經整到臭啦!由講嘢大大聲到港女租屋搞爛間屋去到殺人犯,唔知點解你重覺得台灣人會覺得香港人好有質素。
唔怕遲啲又要走多次?
呢個的確係台灣專業移民嘅bug
我諗到嘅情況有機會係當地需要護理技術
但唔一定要係當地拎牌做護士
例如要人加入醫療相關嘅零售或服務行業
台灣有全球徵稅

唔知講左依樣野大家會唔會gur啲
因為冇實力既人永遠只可以活喺幻想之中
唔緊要絲打,我明

其實台灣條例係咁
我地都唔係話唔俾人咁做
但其實新移民都係咁
落黎香港一樣要消費,然後拎香港著數

咁樓主都係去消費一年,拎左台灣著數就返香港,老左過去退休又係拎著數

咁點解係2把尺?
其實應該唔係咁難
台灣護理系唔洗好高分就入到,所以考試通過比率先咁低
如果樓主本身做開應該好易考到
乜可以同腥港新移民比咩?
腥港新移民一落到香港就有社工幫佢申請綜援傷殘津貼申請埋海景大公屋
攞埋3粒星都無係香港交過一蚊稅
佢地消費既都係你交既錢咋

樓主攞到台灣身分,交完香港之後都要交台灣既稅,交健保

點解會覺得一樣
YES
人工低係真
又冇乜得加
所以長期請人
你估台灣人唔知你當人水泡咩。
都係利用人地,係程度上既分別
唔可以批評?
下?
你唔係真係以為佢會主動申報俾台灣知道佢香港收入咁合作掛?
有技術入去同貢獻到人係兩回事
批評個動機就代表冇實力?
五毛,拉,block
稅我唔太熟,但我估唔洗交台灣稅,人地唔會咁得閒越洋check你有無收入,我唔信樓主會咁乖報台灣稅 (會的話我道歉,sorry)

樓上有提過,健保唔係等價交換
一定係健保擁有者賺左,你賺左年老好重要既健保(香港靠mpf笑死人),賺左更好用既護照,但除左消費,係無其他貢獻

當然,拎著數既程度緊係蝗蟲誇張好多,但咪50步笑100步

明嗎
我一路都講緊個bug
同埋唔想玩爛人地個制度
終於有人明
當然得,我都只係發表意見
乜都批鬥結果係冇人再出用有既post
笑左,人地乖乖女黎架,一定會報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞