我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
一路順風
不過去到果邊都記得幫手守護台灣
中共實會搵內鬼黎賣台
申請+agent費5萬幾 洗費預12萬 預鬆少少咪20萬
樓主正一仆街
要一人一間房呢我🥲
認真覆樓主
我男朋友知道樓主用技術移民去台灣
坐一年移民監之後唔諗住做返技術移民嗰行
而係「呃」個台籍之後返返香港賺錢
佢覺得好嬲,佢得台灣政府好傻,應該限制咁樣移入既人應該做返幾年先先入到籍。

希望大家唔好玩爛人地既制度,遲啲再收緊要怪怪前人
台南,台灣fd都話好多野食,係工作比台北真係少太多。
如果你係攞到working visa, 最好就做到攞到居留權為止,千祈唔好諗住攞幾十萬做生意,最後只會損手爛腳。
咁冇我想像中咁高喎
厲害,一家大細都咁樣
小弟又係 女朋友台灣人 佢一直想我過去住 依家plan緊通關過去住&搵工。但由於未結婚 所以唔知用咩簽證去好,果邊人工冇左一半有時又心理唔多平衡,又唔知搵咩工同適唔適應到。好多野要煩。哈哈
https://mewe.com/join/longd_twnhk
呢個group 全部港台long d
可以入去討論下
認同 希望樓主搵工做唔好番香港
好想奶樓主啲手指同埋隻腳
樓豬加油
睇返之前樓主個post 話去hea一年,唔會做返嗰行,咁對人地真係零貢獻。

入完籍之後拎埋人地啲福利,例如:健保,有事過去睇醫,賺夠先過去,呢個行為好蝗。雖然呢啲全部都仲係合法,但台灣人真係好反感,搞臭香港人個朵。
feel到幾好服務
恭喜樓主移民台灣
一路平安
記返樓主係咪講過去hea完一年之後開鋪?
咁又唔駛講得咁負面嘅,身為外地人去到當地生活,當然要慢慢適應同融入人地嘅文化同習俗,我都有係台灣生活過一年多,當初都唔係好習慣,點解會成日發現咁多on9嘢,咁旅行就梗係最美好㗎啦,你去果十日八日做大爺駛錢。
我老婆本來台灣人
住方面打算 住佢到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞