我在台灣的一年移民監

1001 回覆
1390 Like 79 Dislike
應埋最後一次
其實比護士技術移民 就算唔做返護士
對台灣既效益都係正>負
你估台灣政府冇數據咩
有幾多會做返護士你估台灣政府唔知咩
唔係香港人自命不凡 你拎香港護士同大陸個班黎香港拎綜援既人黎比都太唔公平
我好懷疑台灣人係咪真係會咁諗個班技術移民既香港人 定係你咁諗炸
樓主唔做就唔會有其他人做? 台灣政府點諗你又知乜,要提醒就去提醒台灣政府,不過根本唔駛兒登提 明就明唔明就算。
要個香港護士係貪你個名?你唔做護士嗰陣個技術已經唔存在啦,掛住個「香港護士」名就馨香啲?你硬要比香港護士緊係好過新移民既,但本質上hea完一年返香港對台灣都係冇貢獻。比喻唔係100%一樣先可以比架?

另外,台灣政府係咪有十足數據真係未必,畢竟移民潮都係新野,多人用技術移民又冇人做,過多一段日子數據會浮現,到時可能有調整。

如果你話我自己諗,或者其他人話我妒忌、批鬥咁我冇辦法。只怪我上連登,太認真。
你有無追post?
樓主話去玩一年入左藉就返香港繼續做護士
請問台灣好需要呢種人材,又可以點樣得到樓主既幫助???
佢玩完就返香港喎
我走去提醒台灣政府咪啫係督灰
有其他人咁做唔代表咁做係好喎,我都係想提大家移民個心態啫。
係香港做左幾多年護士?
好葡萄。。
想去但唔夠錢又無專業(做地盤)
樓主仆街有得去就要返香港
我去得到既話一定唔會返香港
多謝巴打
其實真係好難響台灣做返護士 香港學嘅都係英文學 點樣學返中文?D藥名都唔識點做嘢?而且我要養屋企
我長遠嚟講會去台灣做生意 但都要有資金吧 唔明響香港賺錢有咩問題
都係果句,台灣政府點諗你點會知。玩一年都要消費,就算樓主之後真係返左香港又代表永遠唔會再返台灣做護士? 樓主跟足規矩多一個身份有咩問題[sosad 咁大把香港人之前自動有BC身份但留喺香港又要批鬥? 依親移民完返香港又要批鬥?
我都覺得唔公平但樓主點做係有自由
應該唔會即刻結婚 同我都唔好意思因為咁而話結婚
講真佢唔係咁講我都唔出聲。依家屈返我批鬥佢。邊行移民要銜接唔難,人地就唔使養家既。
睇你自己想唔想做姐 事在人為

利申:識人係廣洲讀醫 全中文 最後轉到牌係香港執業
唔想做既唔洗搵咁多excuse
咁的確係佢既自由黎既
係跟足規矩,係有一年消費。
如果個個都咁做,政府會唔會發現?
之前技資移民就係因為啲人掛名開公司
拎到護照就撤資,最後台灣就收緊一定要請台灣人同符合某個年期,又要限定行業,依家難到仆街
我想講既係實有人咁做,但係人地未必會咁分享出黎,如果越嚟越多人,最終有機會收緊。
如果你覺得有資格既人要睇呢個post至知,咁應該唔好回覆等佢沉底
同埋規矩係台灣政府定,有咩佢會唔知,要收緊就點都會收緊,應該要比更多人知等更多人可以趕尾班車
其實去玩一年不斷消費都叫做促進當地經濟
唔明咩叫無貢獻
蝗蟲黎香港係”一家團聚”呃綜援呃公屋
唔明點解可以將樓主同蝗蟲比較
樓主實際上呃左啲乜?健保?
技術移民講緊係有工作能力嘅人
講年紀一般上都比較年輕
用到當地醫療資源嘅機會都比蝗蟲黎香港低
點都好過70歲單程證落到黎就掠醫療資源無勞力無金錢 呢啲就叫無貢獻
你咁講不如遊客住夠一年都比移民啦
遊客都有貢獻 振興當地經濟

你講野咁似當年大陸人黎香港自由行講個d 野既
成日用埋移民監呢 d 字眼

其實唔想去一開始就唔好走啦
咁遊客有冇相應技術同學歷
大陸黎大家都叫蝗蟲架啦,你拎到70幾歲拎綜援同呃綜援呃公屋黎比實冇得比架。一年消費其實樓主係要享用人地既物品同生活,唔好講到恩主論咁。事實上就係令左人地個國籍,而冇貢獻,本質上同新移民冇分別。比喻唔係完全一樣先比到。
佢既技術同學歷有咩用?佢話玩完一年返香港賺錢。
2700twd訓張咁既床,好似唔抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞