游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
其實我覺得個問題唔係用咩方法 而係外部環境轉變 加上香港本土文化只會越嚟越被打壓 香港電影工業只會越嚟越萎縮

上面兩個因素冇改變 香港電影業影響力 搵錢能力好難返到去養到咁多人 最多偶有佳作 但好作品係一件事 你要賺到錢 先可以養起後面啲人

支持游學修有火 但一個創作工業喺咁嘅政治環下係咪真係有生存空間呢
近年已經唔少明星唔收錢拍/象徵收少少

本身唔收錢拍已經好on9 你同你老細講自願幫手返工啦 象徵收返老細你幾舊水人工啦一個月嘅感覺

你點睇
最慘連d幕後都係收少好多去撐本土制作

但人地都要食飯
.人地同你講現實,你就同人講理想,莫欺少年...你都要同人講步驟,解釋計畫,點樣養到班台前幕後..開口埋口netflix點點點,邊個點點點...你地剩係睇到成功,就以為一定得...netlfix係係一個有土壤,有養分嘅地方發展出黎..你地重聽,聽清楚燒山兩段講話先..
蕭若元:「如果你想要嗰種光輝,嗰嗰 probability 係零。」
事實 ? 點Prove到呢點先 ?
其實本身都有人幫蕭生兜 話呢句係比喻
但蕭生補充返話 嗰嗰probability係 真係等於零
唔理佢真心燈 定假老屎忽
但佢呢句係好侮辱班電影業嘅年輕人囉
條友依家唔係為啖飯咩
佢試當真channel個食相差到, 借連登上位出一條片即叫你課金
有D名氣就瘋狂幫藍店賣廣告, 有鐘共課金然後成隻狗係咁多謝多謝再俾佢上鏡, 又有豪哥拍CCTVB MV (聲稱唔知情)

不過太多港豬, 淺黃撐, 食咗幾條大麻片甩唔到癮變咗死忠盲撐
我懵伯伯個年代睇戲10蚊都唔使,觀眾水平又低求其有啲動作就有人睇
而家最少都60幾蚊
梗係去睇荷里活特技大制作抵啲啦
啲小本港產電影除非好特別好高級先有人睇
演員都話有廣告拍吓 幕後真係手停口停
唔會,因為蕭生做左成世電影
好老實講 依家邊個後生藝人上得倒台面 姜B?

唔好話後生時候既4大天王 張國榮 梁朝偉 許冠英依啲
連搵好笑既二打六好似狗屎叻 老鼠曾既笑星都冇
林雪都搞笑既 不過都咩年紀

同埋香港成個大環境都唔係培養人才既地方啦
唔同行業叻既人都走曬
痴撚柒線
弱鳩智呢條友
其實修哥都幾打稻草人 跟手成班就以為燒山係廢老式鳩up

修哥想做返好香港野 係香港境內已經近乎冇可能
有啲位你又唔敢拍 隊crew已經冇創作自由啦
你係就試當真幾條友一齊5+1
反正你玩YouTube 香港人夠養起你地啦

同埋屌老老實實 試當真咪又係本身cap同金剛crew死忠撐住 講橋初出道100毛個勢勁十幾皮啦

係大家睇到厭依家轉左呢一班人做有新鮮感先炒得起姐
先唔爭論youtube係唔係電影 我個人亦唔敢肯定遊學修講過依D說話

但無可否認 佢地拍出黎既片已經超越左普通youtube片 甚至youtube其他同類製作既質素
拍得好咪睇囉,你睇下幻愛,有啲真係不堪入目,唔係掛個朵話「香港出品」就要支持。電影呢啲野都係講口碑,一傳十十傳百,荷里活都有拍得唔好冇人睇
游生當年日日借蘇小姐緋聞上位見報
而家重施故技
依家的確難好多
創作自由無曬
講多兩句俾人上綱上線
下下要護旗 護完旗乜星味都無曬變返三線
你好似仲分唔
佢兩個都認同舊路已經返唔到去
重睇先comment 啦
有班人一年出到一套有口碑 就會係咁話香港電影未死
所以你地冇得怪周柏豪奶共養得起人咩?
人地講緊個行業
兒登真係多文盲
https://youtu.be/l29cJKIohKo

上年電影節焦點影人座談,許冠文其實幾講到香港電影嘅問題,當然佢講到嘅問題只係咁多個問題其中一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞