游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
睇嚟又有班人拎到個藉口攞錢做野有工開
本來大家係講緊兩件事:
一、香港電影能否重現昔日輝煌?
二、香港電影工業是否已死?

但後來游學修喺第二條片度承認佢都好恨有返舊日輝煌,就等於跌入第一條辯題入面,咁呢場辯論佢一定輸,因為造就舊日輝煌嘅市場環境已經不復存在

針對第二條辯題,我自己就覺得香港電影工業就好過香港法治嘅,始終仲未死,新一代電影人同電影作品都好有質素;但未來就算如何再創高峰,都肯定無辦法重演昔日對外進行輾壓式文化傾銷嘅榮景
吊緊「合拍片」鹽水
話蕭生食正條水點點點。有水都要有能力先可以飲架。講撚到好似個天當年跌部劇出黎蕭生拍咁
以前創作自由
依家仲可唔可以跟番劇本拍番跛豪/上海皇帝?
最後咪又係要吹奏黨先可以拍
講事實都比人屌
總之唔好一尾諗住可以去返以前咁光彩
亦都唔好諗住做下個周潤發
你哋成功嘅probability係0
收到晒,學到好多嘢
壞人最後一定要比人拉
一定要有中國政府出手幫助
講得幾好 心水清
cut 頭cut 尾
根本只係想挑撥離間,冇諗過認真討論
其實我覺得個問題最主要係呀燒生講得太肯定 講死左個或然率係等於0 其實佢留返少少面俾修生話1%就聽落好好多 之後游回應其實有啲對唔到 感覺上似泥漿摔角

Btw雖然呀蕭生大致上講得無錯 但係我會撐呀修生多啲
有時啲野講得太死就冇意思
我認同兩條友講嘅嘢都冇關係
「重現昔日輝煌」點定義已經可以講餐飽
咩輸贏根本唔存在
講緊啲咩 有clubhouse咩
好心你地睇晒佢地兩個原先條片先好講野
下你又講緊咩 有講過冇睇過咩
有睇過點會唔撚知成件事源自clubhouse?
你唔睇 講經咩
根本蕭生就無講錯
係遊學修on9姐
好好地承認條舊路此路不通
專心另謀出路又唔係咩壞事
昔日輝煌係建基於昔日天時地利人和
咁執著黎把撚咩
下咩啊 你係咪自相矛盾緊
又話問我哋有冇睇過條片 跟住又話clubhouse
clubhouse 出咗新功能可以放片?
咁到底係話我哋未睇過啲咩?
你不如組織下先
我屌那星 你真係冇撚睇片咖喎
真係要餵撚埋入口?戇鳩

https://youtu.be/nqC7j0ynGEo
你自己連search下都懶 係咪癡撚線
屌你老母到底係睇片定係clubhouse 啊
一時又片一時又clubhouse
片睇過啊
根本冇冇問過你 自己衝出嚟講埋晒啲九唔搭八嘅嘢
人地入面咪講撚左 成件事係源自clubhouse 你有冇撚聽人講野 定智障?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞